Balaštíková (ANO): Vláda se tak trochu nekontroluje (lže, jako když tiskne)

20.05.2023 18:11 | Komentář

Rozhořel se spor mezi vládou a centrální bankou – tak to alespoň vypadalo ve chvíli, kdy guvernér ČNB oznámil, že bankovní rada opět ponechala úrokové sazby beze změny.

Balaštíková (ANO): Vláda se tak trochu nekontroluje (lže, jako když tiskne)
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

O tom už ale rozhodly jen 4 hlasy ze 7, tedy s jediným „rebelem“ (Tomášem Holubem) se spojili další dva nejmenovaní členové. Guvernér poznamenal, že vláda svých velkým rozpočtovým schodkem k inflaci přispívá a pokud se nedostaví kredibilní balíček opatření, může to vést k růstu sazeb. Druhý den z toho premiér Fiala udělal spor osobní – vymezil se vůči Aleši Michlovi a vzkázal mu přes média, aby si zametl před vlastním prahem, protože inflace je v kompetenci ČNB.

To je docela velký obrat, že? Pan Fiala ještě před dvěma roky plamenně hřímal, že vláda podněcuje růst cen. To se psal rok 2021, inflace byla kolem 4 % a opoziční předák Fiala ukazoval prstem na vládu a mluvil o „Babišově drahotě“. Dnes je rok 2023, inflace je 15 %, Petr Fiala je už rok a půl předsedou vlády a najednou je jedině ČNB odpovědná za inflaci a stabilitu cen. Podívejme! Ještě v listopadu 2021, když ČNB zvedala sazby, opoziční předák Fiala byl spokojen a centrální banku chválil s tím, že je to správná reakce na rostoucí výdaje státu. 

Vzhledem k tomu, že ministr financí má právo se zúčastnit jinak nepřístupného jednání Bankovní rady, že zde tedy může nejen vyslechnout názory jednotlivých členů, ale také uplatnit pohled vlády, je nynější postoj premiéra Fialy nepřijatelný, je to další ukázka vládní licoměrnosti. Všichni jsou vinni, jen vláda je svatá?

Schodky státního rozpočtu v období pandemie byly – jak se nyní ukazuje – velmi dobrou investicí. Umožnily zachovat pracovní místa, udržet při životě firmy, které dnes zajišťují růst ekonomiky a ze kterých tato vláda ždímá a bude ždímat další příjmy. To, co dnes Fiala označuje za příčinu potíží, je naopak zdrojem, ze kterého bezuzdně těží. Schodky si ostatně naplánoval i na další dva roky, kdy k nim už vůbec není důvod! 

Jediným zájmem premiéra je udržet pohromadě pětikoalici, což její ostatní členové dobře vědí a náležitě toho využívají – zvýšili odměny pro své lokální politiky, zvýšili počty politických náměstků, zvýšili počet ministrů a ministerstev a zvýšili si platy. To jsou Fialovy desátky koaličním partnerům, které se ovšem platí z kapes daňových poplatníků, a to ještě těch budoucích. Nu a přikrýt tuto hanbu lze jedině tak, že se lže, sliby se neplní a kdekdo se obviňuje z kdečeho. 

ČNB zvedala sazby od poloviny roku 2021 do poloviny roku 2022 celkem na 7 %. Bylo to rychlé, bolestivé, ale s personální obměnou v Bankovní radě to skončilo. Ekonomika – a především vláda – dostaly oddechový čas. Vláda ho využila pouze k tomu, aby rozházela stovky milionů za předsednictví EU, aby podpořila prezidentského kandidáta a vytvořila dojem, že je všechno v pořádku. Teď se pravda ukazuje. ČNB své sazby s velkou pravděpodobností zvýší, se všemi z toho plynoucími důsledky (zdražení úvěrů, hypoték, zisků bank a přílivu spekulativního kapitálu). Tím se můžeme octnout na sudu s prachem – stačí, drobné oslabení kurzu, drobné pochybnosti na trzích a česká ekonomika nabere směr ke krizi. Koho obviní premiér Fiala potom?

Převzato z profilu političky.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL