Balcarová (Piráti): Doporučení OECD v oblasti životního prostředí by měla být inspirací pro vládu

08.02.2019 19:40

Tento týden jsem ve Výboru pro životní prostředí zajistila telekonferenci se zpracovateli zprávy Hodnocení stavu a politikou životního prostředí ČR 2018.

Balcarová (Piráti): Doporučení OECD v oblasti životního prostředí by měla být inspirací pro vládu
Foto: pirati.cz
Popisek: Dana Balcarová (Piráti)

Za OECD, která za zprávou stojí, se pomocí interaktivní obrazovky zúčastnila schůze výboru koordinátorka hodnocení České republiky Fréderique Zegel. Z konferenční místnosti kanceláře OECD v Paříži zprávu odprezentovala a také představila některá z 46 doporučení pro Českou republiku vypracovaná týmem expertů OECD.

Mezi uvedenými doporučeními se objevilo například zavedení uhlíkové daně, větší důraz na přechod k nízkouhlíkové ekonomice a navýšení rozpočtů pro výzkum energetické účinnosti, obnovitelných zdrojů a eko-inovací. Téma je zvláště aktuální vzhledem k faktu, že ČR patří v EU k zemím s největším podílem energie z fosilních paliv. Jedním z dalších doporučení bylo omezení skládkování recyklovatelného odpadu. K tomuto tématu proběhl v říjnu v Poslanecké sněmovně seminář zorganizovaný Piráty a již dříve jsme iniciovali opatření pro lepší třídění odpadů přímo v Poslanecké sněmovně.

Věřím, že náš videohovor nebyl poslední. A také v to, že návrhy, které ze strany koordinátorky OECD zazněly, přimějí vládu k odpovědnějšímu chování vůči životnímu prostředí.

Materiály z Výboru pro životního prostředí najdete ZDE.

Kompletní zprávu od OECD, Hodnocení stavu a politiky životního prostředí ČR 2018, najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu