Balcarová (Piráti): Musíme rychle jednat. Na výboru proto otevřu téma podání žaloby na Polsko

29.04.2020 8:33

Výbor pro životní prostředí bude jednat o odpadovém balíčku, předsedkyně výboru požaduje opětovné projednání kauzy Turów.

Balcarová (Piráti): Musíme rychle jednat. Na výboru proto otevřu téma podání žaloby na Polsko
Foto: pirati.cz
Popisek: Dana Balcarová (Piráti)

Dnes zasedne sněmovní Výbor pro životní prostředí, který poprvé v historii výboru nabídne online přenos pro veřejnost. Na programu jednání je dlouho očekávaný odpadový balíček a znovu se bude projednávat kauza rozšiřování uhelného dolu Turów, které může ohrozit dostupnost vody v širokém regionu. Oběma tématům se dlouhodobě věnují pirátští poslanci Dana Balcarová, předsedkyně výboru, a František Elfmark.

„Na programu výboru je zásadní legislativa čtyř odpadových zákonů a projednání aktuální kauzy polského dolu Turów. Výbor bude zasedat od 10:00 a přenos bude dostupný online, protože otevřenost jednání pro veřejnost a média je pro nás v době omezení vstupu do Poslanecké sněmovny zásadní.“ informovala Dana Balcarová.

„Oběhový balíček představuje implementaci evropské legislativy a nutnost moderních zákonů, které odráží potřeby 21. století. Hlavním tématem schůze výboru budou dosud podané pozměňovací návrhy. Těch se jen ve VŽP sešlo téměř 100, z toho 23 pozměňovacích návrhů je navrženo Piráty, v některých případech ve spolupráci s poslanci dalších stran. Reagovali jsme především na datum ukončení skládkování využitelných odpadů, které cílíme na dřívější termín, a to už na rok 2024, případně 2027. Požadujeme maximální recyklaci odpadů a podporujeme variantu dobrovolného zálohování,“ uvedl pirátský poslanec František Elfmark.

Tématu funkčního oběhového hospodářství v České republice se Piráti věnují již téměř šest let. V programu pro parlamentní volby 2017 v oblasti životního prostředí proto formulovali krédo Nejlepší je odpad, který nevznikne a s ním spojené požadavky na ekodesign a životnost výrobků.

K bodu o rozšiřování uhelného dolu Turów se vyjádřila předsedkyně výboru Dana Balcarová: „Kauzou rozšiřování uhelného dolu Turów se s pirátskými poslanci již půl roku aktivně zabýváme. Aktuálně Polsko nezákonně povolilo další těžbu na 6 let. Velkým rizikem rozšíření těžby je úbytek podzemní vody na české straně. V případě zahájení těžby ji už nebude možné zrušit, a proto musíme rychle jednat. Na výboru proto otevřu téma podání žaloby na Polsko k Evropskému soudnímu dvoru.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.