Baránek (Soukromníci): Politická krize, vycházející z hospodářské situace, už začala

04.02.2022 13:21 | Tisková zpráva

Určitě si vzpomenete, že jsem Vám po parlamentních volbách 2021 napsal, že jsem se sešel s jedním z bývalých viceguvernérů České národní banky. Známe se dlouho a velmi dobře. V devadesátých letech jsem byl jako předseda Sdružení československých podnikatelů i místopředsedou federální a od 1. 1. 1993 do 30. 6. 1996 i české Rady hospodářské a sociální dohody, tedy Tripartity. Pan viceguvernér se mnohých jednání jako host účastnil. Vždy, když potřebuji věrohodné národohospodářské informace, tak ho požádám o názor.

Baránek (Soukromníci): Politická krize, vycházející z hospodářské situace, už začala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek

Připomenu moji otázku a jeho odpověď. „Jakou má nová vláda šanci vyřešit ohromně složitou hospodářskou situaci České republiky po 8 letech Babišovy vlády?“

Připomenu jeho odpověď. „Téměř žádnou, na nic nebude mít peníze, bude mít za krkem obrovský státní dluh, pandemie čínského moru bude nadále likvidovat firmy a obyvatele bude sužovat neúnosná drahota základních životních potřeb. Bude zázrak, jestli v létě 2022 nepropuknou velké sociální nepokoje a nezaplní se náměstí“ dodal. „Je otázkou, jak věrohodně budou umět své kroky vysvětlit“ dodal ještě.

Z titulku tohoto článku není složité si domyslet, že já jsem přesvědčen, že situace už nastává. A vůbec tím nenarážím na situaci v parlamentu, kde poslanci SPD, z nichž někteří neumějí ani přečíst to, co jim někdo napsal, zdržují projednání novely pandemického zákona. Trapné, ale naše. Problém je jinde. Dovolím si na chvilku rozdělit problém společnosti na podnikající a ostatní.

Dne 2. února 2022 byla tisková konference po jednání vlády. Velmi pozorně jsem sledoval vystoupení Petra Fialy. Způsob jeho vystoupení ukázal, že on je stále přesvědčen, že obyvatelstvo je v rozhodujícím procentu nadšeno, že on je slušný a korektní, i když de facto nic konkrétního neřekne. Myslím, že si málo uvědomuje, že k naplnění budoucích šťastných zítřků potřebuje pravice teď přežít. Vůbec nepochopil, jak vážná je ekonomická situace mezi lidmi.

Z vystoupení ministra průmyslu a obchodu Síkely se dnes podnikatelé, kterým stát zásadně omezil chod jejich firem, konečně dozvěděli to, z čeho měli strach. Finanční náhrady za znemožnění podnikání budou malé nebo žádné a ještě se neví kdy!!! Všechno svedl na Havlíčka, že to špatně připravil. Tento nováček na politické scéně nepochopil, že Karel Havlíček s velkou publicitou nasliboval firmám masovou a plošnou podporu v momentě, kdy věděl, že za týden už ministrem nebude.

Tento nováček na politické scéně nepochopil, že Havlíček si tím udělal antré pro svoji opoziční hru, kdy bude donekonečna říkat, za nás jste se měli, milí podnikatelé, lépe. Tento nováček na politické scéně, tedy pan Síkela, pouze neřekl, že na větší podporu mu ministr financí neuvolnil peníze. Pokud se tak stane, mnoho dalších firem nepřežije. A ne vlastní vinou!!! Pokud tento způsob hry bude pokračovat, vláda Petra Fialy si značné procento podnikajících postaví proti sobě!!! A už se to tak děje!

A teď k situaci nepodnikajících občanů

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Státní úředníci mají převážně slušné platy a chodí jim v určený den na účet. Drahota se jich dotkne, ale ne tak zásadním způsobem jako většiny ostatních. Zvětšující se procento obyvatelstva bude žít způsobem z ruky do huby. A to budou ještě ti šťastnější. Důchodci, samoživitelky, ale i lidé s menšími platy budou často v neřešitelné situaci. I v těchto řadách měla dnešní vládnoucí koalice své voliče!!! Jinak by neporazila Babiše. Prostě slibem, že snížíme státní dluh o 100 miliard Kč, hrnec k večeři nenaplníš. Sociální situace značné části národa je pro tuto vládu velkým nebezpečím, pokud si to rychle neuvědomí.

Strana soukromníků České republiky vítěznou koalici v parlamentních volbách nepodpořila. Šli jsme vlastní cestou. To ale neznamená, že jsem neměli velkou radost z toho, že scény zmizela KSČM, ČSSD, že Piráti jsou značně oslabeni a ANO je v opozici. Pán Bůh byl v momentě voleb pravicový.

Je ale jedno, jestli soukromníky likviduje svými rozhodnutími ANO, nebo to neuváženými kroky bude dělat dnešní vládní koalice. 32 let se statisíce soukromníků a jejich rodin snažily budovat své firmy. Jejich přičiněním se zásadně změnila tvář republiky. Jejich přičiněním se Česká republika začala posunovat směrem k vyspělé Evropě. Dnes jich desetitisíce zanikly nebo ukončily podnikání. Ne vlastní vinou!!! Je to neštěstím nejen pro stát, ale také pro desetitisíce rodin soukromníků. Pokusíme se vládu Petra Fialy jednáním důrazně upozornit na následky jejich kroků a zároveň navrhneme, co je nutné pro soukromníky udělat. Nejde jenom o peníze.

Důrazně panu předsedovi vlády také připomeneme ještě jednu jeho velkou zodpovědnost. Pokud jeho vláda nepřesvědčí většinu veřejnosti o správnosti svých kroků a bude vývojem smetena ze scény, tak také zaviní, že se na dlouhé roky k veslu navrátí Babiš a situací posílená KSČM, ČSSD a další podobní. My, kteří jsme velmi aktivně prožili 17. listopad 1989 a další období, nemáme právo dnešní situaci nečinně přihlížet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…