Baránek (Soukromníci): Vláda Petra Fialy si zahrává s ohněm

22.05.2023 16:21 | Komentář

Tento článek začínám psát ve středu 10. 5. 2023 necelých 20 hodin předtím, než vláda České republiky zveřejní svůj tzv. úsporný daňový balíček a materiál k tzv. důchodové reformě. Na úvod vysvětlím, co myslím titulkem nad článkem, a následně popíši, jak se postupovalo v době, kdy svět byl normálnější.

Baránek (Soukromníci): Vláda Petra Fialy si zahrává s ohněm
Foto: archiv
Popisek: Rudolf Baránek

Každý normální občan České republiky ví nebo výrazně tuší, jak je na tom ekonomicky jeho země. 200 miliard korun sekera v rozpočtu 2023 v období leden – duben. Neuvěřitelné číslo. K tomu astronomické dluhy z několika minulých let.

Ministři vlády Andreje Babiše to svádí na vládu Petra Fialy a naopak. Všichni to svádí na covid a Fiala k tomu přihazuje válku na Ukrajině. Ano, covid, doufejme, že už byl a válka na Ukrajině je a asi ještě dlouho bude. V této situaci je naprosto neuvěřitelné, že vláda své připravované kroky tají. Návrhy na změny připravují výhradně lidé z pěti koaličních stran a poradci, vybraní vládou. Sociální partneři z tripartity, tedy představitelé zaměstnavatelů a odborů, nebyli přizváni! Kladu si otázky, co to znamená.

Vládní ignorace v tomto rozsahu má od listopadu 1989 svoji premiéru. A to všechno ve finanční situaci státu, kterou jsem výše popsal. V situaci, kdy se stále větší procento občanů potýká s drahotou. V situaci, kdy prudce narůstá sociální napětí ve společnosti. Nezanedbatelné je i to, že se vláda Petra Fialy propadá v průzkumech veřejného mínění a v očích lidí jsou někteří ministři považováni za nýmandy, neschopné situaci řešit.

V letech 1990-1996 jsem byl jako předseda Sdružení československých podnikatelů ve vedení Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity). Tu federální do léta 1992 vedl 1. místopředseda vlády Václav Valeš. Nepsaným zákonem tehdy bylo, že všechna klíčová rozhodnutí federální vlády projednávala před jednáním vlády tripartita! Václav Valeš si byl vědom, že i mezi zaměstnavateli a odboráři jsou odborníci z praxe, kteří mají odborně co říct. A řešily se závažné věci, jako restituce, privatizace, navracení půdy a zemědělského majetku, odložení zahájení kuponové privatizace, vznik hospodářské a agrární komory, sociální reforma atd. atd. Vždy po jednání tripartity byl na tiskové konferenci oznámen výsledek jednání. Žádné tajnosti. A první roky přechodu od socialismu k demokratické společnosti proběhly v sociálním smíru.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí

Věřte, že situaci sleduji velmi pozorně. Od vrcholných představitelů zaměstnavatelů i odborů v tripartitě vím, že ohledně tzv. balíčku, který vláda na monstrózní tiskové konferenci představila 11. května, do poslední chvíle neměli žádné informace! Předseda vlády Petr Fiala ale řekne, že s nimi jednají pravidelně. Nikdo se potom nemůže divit, že odbory vyhrožují generální stávkou a zaměstnavatelé se radí, jak se budou bránit. Znáte to. Lež má krátké nohy a daleko nedojde.

Všimněte si, jak tzv. balíček cupují ekonomičtí i právní odborníci. Vládní materiál od nich dostal přídomky nedodělaný, nesrozumitelný, nepromyšlený. Jedno je jisté, přes veškeré předvolební sliby mají chuť zvýšit daně. Malým, středním, velkým, ale i zaměstnancům. Ve Straně soukromníků České republiky situaci analyzujeme a připravíme dopis 200 poslancům, 81 senátorům předtím, než budou zákony schvalovat. Uvidíme, jaký mají žaludek. Tlak na parlament vyvine i Svaz průmyslu a dopravy, Podnikatelské odbory a další organizace.

Stovky firem ukončují podnikání nebo rovnou krachují. A není to tím, že to majitelé neumějí. Podmínky v některých oborech jsou totiž už tak neúnosné. Situaci nezavinili drobní, malí, střední, velcí podnikatelé nebo zaměstnanci. Zodpovědnost naplno padá na hlavu Babišovy a Fialovy vlády. Fialova vláda má ještě šanci se vzpamatovat a navázat na výše uvedenou tradici jednání s tripartitou. Určitě by tím předešla mnoha zbytečným problémům.

To, co čeká Českou republiku v následujícím období, nebude příjemné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…