Bartas (Svobodní): Volby v Británii - historická šance konzervatismu

11.05.2015 6:32

Britské volby dopadly silným vítězstvím Konzervativní strany, která získala 331 z 650 mandátů a bude moci pokračovat ve své vládě, tentokrát i bez koaličního partnera. David Cameron obhájil svou pozici premiéra a stal se tak prvním premiérem, který ve volbách posílil, od doby Margaret Thatcherové v roce 1983. Velký úspěch zaznamenaly i skotští nacionalisté. UKIP může brát jako satisfakci, že díky svému politickému působení donutily Camerona k tomu, že se uspořádání referenda o EU stalo jedním z hlavních bodů programu jeho kampaně a následně staronové konzervativní vlády.

Bartas (Svobodní): Volby v Británii - historická šance konzervatismu
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

UKIP sice získal v důsledku většinového volebního systému jen jeden mandát, ale s téměř 13 % podporou a 120 druhými místy se etabluje jako třetí nejsilnější proud britské politické scény.

Kampaň konzervativců byla přímočará a její sdělení vcelku jednoduché: „Chcete pokračování politiky, která po překonání krize přinesla úspěšné období růstu a stability, nebo chcete zpět ty druhé, kteří nechali státní pokladnu prázdnou a ekonomiku v katastrofálním stavu?“ Při jedné příležitosti David Cameron, když obhajoval vizi stabilní a silné ekonomiky, řekl významnou myšlenku: „Chcete riskovat? Volte toho druhého. Ten pro vás má všechny risky, na které si jen vzpomenete. Vzal všechny myšlenky, které nikde nefungovaly, a dal je do jednoho dokumentu, který nazval labouristický program.“ To je velká pravda, která platí pro celý evropský socialismus. Jeho výsledky jsou katastrofické. Vlády levice vedou k nižšímu hospodářskému výkonu, k vyššímu nárůstu dluhů, k vyšším daním, nižší motivaci pracovat či podnikat, k vyšší státní kontrole, která komplikuje podnikání a odrazuje od zakládání firem. Logickým důsledkem je i růst nezaměstnanosti.

Pavel Kohout nedávno připomněl, že Velká Británie patřila v posledních letech pod vládou konzervativců k hospodářským tygrům Evropy. Podíváme-li se na HDP Británie v eurech (a tedy vezme-li v potaz i posilování kurzu libry vůči euru), tak jen mezi lety 2011 a 2014 Velká Británie vyrostla o mohutných 19,2 %. Nezaměstnanost se snížila z 8,5 % v roce 2012 na 5,5 % v roce 2015. Velká Británie po první vládě konzervativců patří mezi desítku zemí světa, kde je nejlepší podnikat. David Cameron navíc toto postavení chce ještě vylepšovat. Je jeho cílem, aby Británie patřila mezi tři nejatraktivnější místa k založení podnikání na světě.

David Cameron je člověk, který chápe, že pracovní místa vytváří soukromý sektor, a že úkolem vlády je se do trhu plést co nejméně. Stejně dobře rozumí i tomu, že lidé vědí lépe než stát, jak s vlastními penězi naložit. Je ekonomickým liberálem, a tak i velmi blízký politickým postojům Svobodných. Z Británie se může pod vládou Konzervativní strany stát opravdový ostrov svobody, kde je snadné založit firmu, kde je stabilní daňové i právní prostředí, kde je pružný trh práce, a kde lze najmout i experta z druhé strany světa a stát vám zbytečně neháže klacky pod nohy.

Pro liberalismus a konzervatismus je úspěch Konzervativní strany v Británii šancí dokázat, že jejich ideje a reálná řešení přináší vyšší životní úroveň pro všechny aktivní pracovité lidi. Stabilita, snižování výdajů i daní, omezení zásahů do ekonomiky vytvoří prostor pro působení tržních sil, které přináší prosperitu, ze které těží i ti s nejnižšími příjmy. Pokud svou šanci správně využijí, mohou se konzervativci v Británii udržet u vlády velmi dlouho a držet levici v opozici.

Liberálně-konzervativní politici v Evropě mají nyní velkou šanci na úspěch konzervativců v Británii navázat a přinést změny, které by kormidlo budování evropského socialismu a velkého státu otočily směrem k ponechání větší důvěry a prostoru trhu.

David Bartas,
člen Republikového výboru Svobodných a asistent Petra Macha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.