Bartoš (Piráti): Apelujeme na vládu, aby představila jasný plán v boji s epidemií koronaviru

31.03.2020 16:00

Zveřejnění konkrétního plánu v boji s koronavirem, se kterým vláda seznámí kromě politické reprezentace především podnikatelskou sféru a veřejnost, je podle Pirátů zcela zásadní.

Bartoš (Piráti): Apelujeme na vládu, aby představila jasný plán v boji s epidemií koronaviru
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Piráti proto požadují po vládě, aby v souvislosti s předpokládanou žádostí o prodloužení nouzového stavu v ČR, představila možné scénáře týkající se vývoje šíření epidemie koronaviru, se kterými do budoucna počítá. „Mezi občany panuje v tuto chvíli značná nejistota z toho, co přinesou další týdny i měsíce. Veřejnosti není jasné, jakým způsobem a za jakých podmínek bude docházet k uvolňování současných opatření. Lidé ani podnikatelé nemají představu o variantách budoucího a dlouhodobého vývoje, se kterým vláda počítá. To bohužel aktuální situaci dělá ještě více nepřehlednou a znemožňuje podnikatelům a firmám připravit se na další ekonomický vývoj. Navíc je situace bez plánu do budoucna živnou půdou pro šíření fake news a spekulací, což přispívá k chaosu a nejistotě lidí,” vysvětluje nezbytnost existence a zveřejnění vládního plánu předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti neodmítají prodloužení nouzového stavu, ale v Poslanecké sněmovně pro něho budou hlasovat za předpokladu zveřejnění konkrétního plánu, který by měl obsahovat následující:

  • Podmínky pro trvání stávajících opatření pro různé varianty vývoje a kritéria jejich uvolnění či zpřísnění v jasném a srozumitelném modelu ve vztahu k pandemickému plánu ČR.
     
  • Transparentní plán zásobování a distribuce ochranných pomůcek do zdravotnických, sociálních a jiných zařízení včetně konkrétní informace o zapojení českých firem, které během posledních dnů nabídly pomoc.
     
  • Za jakých konkrétních podmínek a kdy (jasné časové scénáře) se bude uvolňovat režim prodeje (například maloobchody), poskytovatelů služeb a dalších. Vzhledem k tomu, že hrozí a už probíhají krachy mnoha podniků, což může v konečném důsledku uvést mnoho lidí do exekučních pastí a jiných obtíží, je potřeba široké veřejnosti představit plánované kroky v ekonomické oblasti (včetně kompenzačních mechanismů) závislé na obecných modelech (bod 1) pravděpodobných scénářů vývoje šíření epidemie koronaviru. Přehled kompenzačních opatření je nezbytné vymezit včetně termínů jejich účinnosti. Stejně tak je potřeba bezodkladně představit sadu opatření, která skutečně pomohou podnikatelům v této situaci.

Pokud vláda tyto zásadní informace veřejnosti nepředstaví, bude poslanecký klub Pirátů navrhovat zařazení tohoto bodu na jednání schůze Sněmovny, která je plánována na příští týden. 

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.