Bartoš (Piráti): Jednání výboru EP bude neveřejné, což není obvyklé

11.04.2019 9:10

Piráti vyzvali Evropskou komisi, aby zveřejnila průběžnou auditní zprávu v souvislosti se střetem zájmů Andreje Babiše

Bartoš (Piráti): Jednání výboru EP bude neveřejné, což není obvyklé
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Piráti vyzvali Evropskou komisi, aby informace vyplývající z jejího auditu, který proběhl v ČR během ledna v souvislosti se střetem zájmů premiéra Andreje Babiše, nezůstaly za zavřenými dveřmi, ale byly k dispozici všem poslancům Sněmovny a stejně tak české veřejnosti. V pondělí 15. dubna 2019 bude komisař pro rozpočet Günther Oettinger prezentovat předběžné závěry auditu před Výborem evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu.

„Jednání výboru bude ovšem neveřejné, což není obvyklé. A i když komisař Oettinger plánuje na navazujícím plénu Evropského parlamentu zběžně informovat europoslance o této věci, tak chceme předejít tomu, aby nebyly některé závěry ukryty před českou veřejností - ať už budou jakékoliv,” upozorňuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Vzhledem k těmto obavám jsem ve společném dopise spolu s naším senátorem Lukášem Wagenknechtem vyzval Evropskou komisi, aby svá zjištění vyplývající z auditu, který proběhl na českých ministerstvech v souvislosti s čerpáním evropských dotací společností Agrofert, zveřejnila. Pokud se tak nestane, budeme chtít zařadit tento bod na jednání Poslanecké sněmovny, které začíná příští úterý a vyzveme komisi oficiální cestou,” doplňuje Bartoš.

Již v březnu Piráti zaslali Evropské komisi výzvu z důvodu nečinnosti v kauze střetu zájmů členů vlády, a to premiéra Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana. „Premiér Babiš i ministr zemědělství Toman jsou v prokazatelném střetu zájmů, na což upozorňujeme již přes tři čtvrtě roku. Evropská komise měla přijít s jasnými závěry v lednu, ale neučinila tak. Pevně věřím, že ve věci samotného auditu bude komise postupovat promptněji a především více transparetně vůči české veřejnosti,” doplňuje Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice