Bartoš (Piráti): Máme tolik témat, kterým se musíme věnovat... a věnujeme se střetu zájmů premiéra

21.01.2020 18:02

Projev na 40. schůzi Parlamentu České republiky 21. ledna 2020 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů

Bartoš (Piráti): Máme tolik témat, kterým se musíme věnovat... a věnujeme se střetu zájmů premiéra
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš na Roma Pride 2018

Dobrý den, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové. Na počátku prosince roku 2018 tehdejší eurokomisař pro rozpočet pan Oettinger upozornil ve svém dopise pana premiéra Andreje Babiše na závažnost jeho střetu zájmů. A mimo jiné mu rovněž vytkl, že premiér nemůže být ve střetu zájmů a zároveň předsedou rady pro fondy.

Tímto ovšem v žádném případě neuvedl, že premiér Babiš odstoupením z čela tohoto poradního orgánu vlády vyřeší svůj střet zájmů. Či dokonce zajistí soulad s českou a evropskou legislativou. Přesto vláda navrhla tuto malou novelu. Navíc z finální auditní zprávy Evropské komise je zřejmé, že když v čele rady ESI fondů bude premiér Babiš nebo kdokoli jiný, tak se na střetu zájmů samozřejmě vůbec nic nemění. Já si dovolím jménem České pirátské strany podpořit pozměňovací návrh Senátu České republiky, který nerozporuje onu možnost, aby v čele rady pro ESI fondy mohl být jakýkoliv člen vlády. Zároveň ovšem doplňuje, že předseda rady nebo člen rady nesmí být ve střetu zájmů ve smyslu článku 61 evropského finančního nařízení Evropského parlamentu a Rady ze dne 18. července 2018. Tento návrh Senátu je zcela logický a pokud hnutí ANO či vládní ČSSD myslí vážně svoji snahu o zvýšení důvěryhodnosti vlády, pak by tento návrh naopak měli podpořit. Jinak jsou ta slova pouhou frází.

Ono to je už skoro dva roky, kdy Česká pirátská strana v souvislosti s některými členy vlády upozornila na možné porušování evropských a českých předpisů. Místo toho, aby dotyční členové vlády svůj střet zájmů odstranili v souladu se zákony, tak místo toho jsme nuceni se této věci neustále věnovat na úkor řady důležitých témat - dostupné bydlení, exekuce či skutečné podpory podnikání a vzdělávání. A já naopak nesouhlasím s tím argumentem, který zde řekla paní ministryně Dostálová: vzhledem k tomu, že tato pravidla jsou flagrantně ignorována, tak je právě žádoucí, abychom do budoucna, pokud platí vše, co tady paní ministryně řekla, jednak dodržovali evropské i české zákony a druhak je skutečně lepší mít to v tomto případě jako první vlaštovku explicitně zmíněno. Proto vás prosím o podporu tohoto návrhu, protože není to v tuto chvíli jen pan premiér Babiš, který čelí obvinění ze střetu zájmů, ale z pohledu rozdělování dotací v dané oblasti je to třeba i pan ministr Toman nominovaný za sociální demokracii. Děkuji.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.