Bartoš (Piráti): Musíme zabránit kolapsu zdravotního systému

24.11.2021 16:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nově představeným opatřením proti covidu.

Bartoš (Piráti): Musíme zabránit kolapsu zdravotního systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Dnes jsme jako budoucí vládní pětikoalice představili naši strategii pro boj s Covidem. V krátkodobém horizontu musíme omezit dopady aktuální vlny na nemocnice a zabránit kolapsu zdravotního systému. Je třeba ale zejména dlouhodobých řešení. S nemocí Covid 19 se naše společnost musí naučit žít tak, aby nedocházelo k diskriminaci žádných skupin lidí. Abychom mohli všichni žít svobodně, ale také s odpovědností, která se s svobodou nevyhnutelně pojí. Zároveň však víc než kdy dříve potřebujeme, aby si každý z nás počínal odpovědně, solidárně a nepletl si svou svobodu se sobectvím.

Budoucí vláda má co opravovat, zejména obnovit značně poškozenou důvěru mezi lidmi a státem. K tomu je zapotřebí jasných, srozumitelných a předvídatelných pravidel, aby nedocházelo k neustálým změnám a zmatkům. Důraz chceme klást na budoucnost našich dětí a minimalizovat zásahy do vzdělávání, aby nedocházelo k uzavírání škol.

Po celou dobu pandemie byl zásadní problém při vysvětlování dat. Opatření byla nahodilá, neexistovala kvalitní datová struktura, která by politikům umožňovala vyhodnotit účinnost opatření. Zároveň nebyla rozhodnutí smysluplně vysvětlována občanům. Proto vzniklo tolik dezinformací. To chceme napravit. A to včetně zefektivnění a zvýšení kapacit pro testování, abychom měli důležitá data o vývoji epidemie. V 21. století máme k dispozici nástroje, jak problémy zvládat mnohem lépe, než kdy dříve. Je nejvyšší čas je začít využívat.

Na úrovni pětikoalice jsme se shodli, že zásadním indikátorem zvládání epidemické situace bude obsazenost nemocnic včetně jednotek intenzivní péče. Je totiž naprosto klíčové, aby se každému člověku mohla dostat adekvátní zdravotní péče, a to nejen v souvislosti s Covidem, ale i  jakýmikoli dalšími zdravotními problémy. V tomto musíme jako společnost obstát.

Náš plán pro boj s Covidem naleznete ZDE.

Za Piráty uděláme pro efektivní zvládnutí pandemie maximum. Věřím, že budoucí vláda vznikne bez problémů a průtahů a bude moci situaci řešit co nejdříve. Ta stávající v tom totiž opakovaně katastrofálně selhává.

Jsme v tom společně. A musíme to zvládnout!

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…