Bartoš (Piráti): Piráti a Evropská komise varují před postupující politizací a destabilizací státní správy

04.03.2019 15:38

Vláda přišla s dalším návrhem novely služebního zákona, podle kterého by změny platových tříd úředníků již nemusela projednávat vláda a na tyto změny by tudíž bylo mnohem méně vidět.

Bartoš (Piráti): Piráti a Evropská komise varují před postupující politizací a destabilizací státní správy
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

To by vedlo k ještě větší personální nestabilitě a odchodu odborníků do soukromé sféry. Evropská komise přitom minulý týden zveřejnila analýzu hospodářské a sociální situace v ČR, ve které vyjádřila vážné obavy o nezávislost české státní správy. Piráti varují, že současné vládní strany realizují plán směřující k plnému ovládnutí státní správy.

„Postupně jsou vládou realizovány kroky vedoucí k plnému politickému ovládnutí státní správy. Už v předchozí novele měla Evropská komise zásadní výhrady a vláda sdělené informace účelově bagatelizovala. Státní správa dosud mohutně nabírala nové zaměstnance a nyní oznamuje pro změnu propouštění, místo aby se vláda soustředila například na digitalizaci,“ zdůraznil Bartoš a dodal: „Piráti naopak prosazují vytvoření motivačního prostředí ve státní správě, spravedlivý kariérní růst, nastavení odolnosti vůči politickým vlivům a vytvoření státní správy jako atraktivního prostředí pro experty. Pilířem státní správy by měl být propracovaný vzdělávací systém a zaměstnanci, kteří hodlají oznámit nekalosti, by měli získat podporu a ochranu. Bohužel, opak je pravdou.“

Na analytický tým Pirátů se začali obracet zaměstnanci státní správy, kteří upozorňují na podezřelé organizační či personální změny. Často se shodují v názoru, že do klíčových funkcí ve státní správě jsou dosazováni politicky loajální lidé a nezávislí odborníci pak odcházejí. Tyto změny navíc nebývají racionálně zdůvodněné. „Státní správa se vrací pod vliv politické libovůle a zaměstnanci státní správy, kteří si zaslouží uznání, naopak čelí degradaci,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V roce 2014 přijala ČR nový služební zákon jako podmínku pro čerpání evropských dotací. Cílem bylo profesionalizovat a odpolitizovat státní správu. Nyní jsou evropské dotace opět v ohrožení. Již v dubnu minulého roku zaslala Evropská komise Ministerstvu vnitra dopis, ve kterém varovala před chystanou novelou služebního zákona. Tato novela vedla například k politizaci státních tajemníků a možnosti jejich jednoduchého odvolání vládou. Státní tajemníci by přitom měli být garantem nezávislosti státní správy na politice. Nyní 27. února 2019 Evropská komise vydala analýzu situace v ČR, ve které uvedla: „Zmiňovaná novela budí určité obavy, pokud jde o stabilitu a nezávislost státní služby. (…) Česká republika má v rámci EU pořád podprůměrné výsledky v oblasti elektronické veřejné správy. (…) Koordinace a sdílení informací v rámci digitálních veřejných služeb zůstávají nedostatečné.“

Jednou z podmínek při aplikaci zásadních změn ve státní správě bylo doposud jejich projednání vládou. S chystanými změnami tak měli možnost se seznámit nejen koaliční partneři, ale i opoziční strany, novináři či aktivní občané, protože podklady pro jednání vlády jsou zveřejňovány na internetu. Vláda ovšem nedávno předložila návrh další novely, podle které by změny v platové třídě či zřízení služebních míst na dobu určitou již nově neprojednávala vláda. Stačil by pouze souhlas dvou ministerstev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…