Bartoš (Piráti): Tragédie jako 11. září se nikdy nesmí opakovat

12.09.2021 14:40 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výročí teroristického útoku 11. září 2001.

Bartoš (Piráti): Tragédie jako 11. září se nikdy nesmí opakovat
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Od tragických událostí z 11. září 2001 uplynulo 20 let. Mnozí z nás si určitě vybaví, kde byli a co zrovna dělali, když se dozvěděli o osudu unesených letadel. Byl to neblahý historický předěl, který spolustvořil svět, ve kterém dnes žijeme.

Když se zamyslím nad odkazem 11. září, ukázalo nám - byť velmi bolestivě - jednu věc: nepřítele si nevybíráme, přátele ano. Útok na Světové obchodní centrum, Pentagon a další cíl, který se teroristům nepodařilo zasáhnout jen díky hrdinství pasažérů na palubě, znamenal útok na celou Severoatlantickou alianci. Právě jako členové NATO jsme se zavázali, že útok na jednoho z nás budeme považovat za útok na všechny a spolu budeme bránit naši bezpečnost a toho slibu jsme dostáli.

V uplynulých téměř dvou letech si armádu spojujeme hlavně s její klíčovou rolí ve zvládání pandemie, obstála ale i v těžkých zkouškách na zahraničních misích. A my nesmíme na jejich nasazení zapomenout.

O dlouhodobých dopadech 11. září a naší odpovědi na něj se diskuze povedou ještě dlouho. Naposledy novinové titulky ovládlo překotné stahování posledních západních vojáků z Afghánistánu. Hodnocení všech těchto kroků je bezpochyby důležité, dnešek by mu ale patřit neměl. Dnešek by měl patřit vzpomínce na nevinné oběti útoků, příslušníky záchranných složek, kteří zasahovali na místech tragédie a přišli o život či bojují s doživotními následky, i na příslušníky ozbrojených sil, kteří bojovali daleko od domova a někteří v tomto boji položili život.

Svět se sice dělí na téměř 200 nezávislých států, některé problémy ale nemají hranice. Ať už se jedná o změnu klimatu nebo mezinárodní terorismus, je pro mě důležité si uvědomovat, že Česká republika je součástí mezinárodního společenství. Na některé výzvy jako suverénní stát stačíme sami, na jiné má smysl reagovat jen společně s našimi partnery v NATO, EU či OSN.

Vždy však musíme zároveň pamatovat na hodnoty, na kterých je naše společnost postavena a kam míří a na tyto hodnoty nikdy nerezignovat. Vážit si každého lidského života a toužit po rovnováze, svobodě a míru. I když se svět mění, tyto hodnoty zůstávají.

Tragédie jako 11. září se nikdy nesmí opakovat, a já věřím, že bezpečnost nás všech, vědomi si složitostí dnešního světa, dovedeme zajistit nejlépe právě společně s přáteli po boku.

Ivan Bartoš

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…