Bartoš (Piráti): V současné krizi považujeme za nepatřičné, aby se poslancům a ústavním činitelům zvyšovaly platy

20.08.2020 10:46

Piráti oficiálně předložili návrh na zmrazení platů poslanců a dalších ústavních činitelů pro rok 2021. Má státu ušetřit až půl miliardy.

Bartoš (Piráti): V současné krizi považujeme za nepatřičné, aby se poslancům a ústavním činitelům zvyšovaly platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Piráti včera nahráli do sněmovního systému návrh zákona na zmrazení platů poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů pro rok 2021. Tento záměr avizovali již minulý týden s tím, že pomůže ušetřit státní kase víc jak půl miliardy korun.

„Při červnovém jednání o rozpočtu jsme se pokoušeli ve Sněmovně prosadit úspory na straně vlády a nákladů jednotlivých ministerstev, které by pomohly snížit deficit. Pan premiér s ministry bohužel všechny naše snahy zablokoval a prosadil rekordní schodech půl bilionu korun. Rozhodli jsme se tak najít alespoň část úspor jinde, tedy u poslanců a ústavních činitelů. V současné krize považujeme za nepatřičné, aby se jim zvyšovaly platy,“ zdůvodnil krok předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že by se navrhovaná legislativa měla projednat zkráceně, tedy jen v prvním čtení. Začít by měla platit od 1. ledna 2021.

„Kromě toho připravují Piráti spolu s poslanci dalších stran komplexnější legislativu, která bude vázat růst platů politiků na celkový vývoj ekonomiky. Nikoliv pouze na průměr finančního ohodnocení ve státním sektoru, jak je tomu nyní. Návrh předložíme, jakmile budou k dispozici potřebná data o stavu ekonomiky,“ dodal Bartoš.

Podrobnější informace o obou návrzích zákonů ohledně platů senátorů, poslanců a ústavních činitelů lze najít ZDE.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…