Bartoš (Piráti): Zákon garantující digitální komunikaci občanů se státem je připraven

13.12.2018 4:33

Předseda Pirátů a Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Ivan Bartoš dnes spolu s vládním zmocněncem pro IT Vladimírem Dzurillou, prezidentem ICT UNIE Zdeňkem Zajíčkem a zástupci sněmovních stran představili nový zákon o právu na digitální služby.

Bartoš (Piráti): Zákon garantující digitální komunikaci občanů se státem je připraven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Jedná se o přelomový návrh, který má občanům garantovat možnost komunikovat se státem digitálně. Piráti se v přípravě a prosazování této legislativy angažují již od června. Zákon, na kterém se podílel renomovaný právník František Korbel a vznikl ve spolupráci s ICT UNIÍ, podporují všechny parlamentní strany.

„Zákon o právu na digitální služby je pro nás i pro občany naprostou prioritou a mění pohled na význam digitalizace. Důležité je, že zavazuje vládu a ministerstva, aby postupovaly podle jasného plánu a do pěti let zdigitalizovaly služby tak, aby měl občan možnost v komunikaci s úřady zvolit elektronickou cestu. Občané si zaslouží, aby vláda měla jasný plán a slíbená digitalizace neprobíhala na poslední chvíli. Tento společný poslanecký návrh, který má podporu i vládního zmocněnce, je skutečně revoluční,” zdůraznil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Podle vládního zmocněnce Vladimíra Dzurilly je připravovaná legislativa v souladu s koncepcí Digitálního Česka, kterou schvaluje vláda. „Hlavním cílem digitalizace státu je zjednodušit život jeho občanům. Zákon o právu na digitální služby podporuji proto, že dá občanům možnost po státu digitalizaci přímo vyžadovat a uplatnit v praxi předpoklad, že stát je tu pro lidi a ne lidi pro stát,“ uvedl Dzurilla.

„Tento zákon, na jehož přípravě spolupracovali zákonodárci napříč politickým spektrem, naprosto mění vztah mezi občanem a státní správou. Každý, kdo bude chtít komunikovat se státem elektronicky, bude mít právo své věci vyřídit přes internet,“ zmínil prezident ICT UNIE Zdeněk Zajíček s tím, že výjimku budou tvořit jen věci, které přes internet vyřídit nelze, například technická kontrola vozidla.

Do současného návrhu Piráti prosadili dva důležité paragrafy. Paragraf 12, který navíc řeší otevřená data a 13, který adresuje technologickou neutralitu. To pro občana znamená, že si nebude muset pro využívání služeb pořizovat další software, jako tomu bylo například dříve u datových schránek. Tedy aby nikdo nebyl nucen pořizovat speciální software pro komunikaci se státem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…