Bartoš (Piráti): Zlu je třeba čelit a snažit se mu předcházet

27.05.2021 19:03

Komentář na facebookovém profilu k dnešnímu výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha

Bartoš (Piráti): Zlu je třeba čelit a snažit se mu předcházet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Dva vojáci exilové armády a členové skupiny Anthropoid, které zná asi každý z nás. Dnes je to přesně 79 let od chvíle, kdy tito dva Čechoslováci provedli vojenskou operaci s cílem eliminovat nejmocnějšího muže okupační správy v protektorátu, zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V našich moderních dějinách asi nenajdeme mnoho podobných momentů. Rozhodnutí Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, ale i dalších výsadkářů působících na území protektorátu, je v mých očích příběhem obrovské osobní statečnosti, odvahy a neochoty ustoupit násilí. A to s vědomím, že je jejich akce nejspíš bude stát vlastní život, stejně tak jako život jejich blízkých.

Eliminace Reinharda Heydricha je ale také velkým příběhem mnoha neznámých hrdinů žijících v protektorátu. Obyčejných mužů a žen, kteří parašutistům po jejich seskoku téměř půl roku pomáhali. Ať už se jednalo především o členy Sokola, faráře nebo osoby napojené na domácí odboj. I oni touto pomocí riskovali mnohé. Za odstranění jednoho z nejbrutálnějších představitelů nacistického režimu přitom naše země zaplatila vysokou cenu v podobě represí a poprav.

Přes všechno utrpení za sebou operace Anthropoid zanechala velký odkaz. Připomínku i pro dnešní generace, že zlu je třeba čelit a snažit se mu předcházet. Pokud totiž nedáme zlu šanci už v jeho zárodku, nebudeme muset pro jeho zastavení v budoucnu sahat k radikálním řešením. Na to se snažím myslet i dnes.

Při vzpomínce na dva mladé muže seskakující do protektorátu s vědomím, že je jejich jednání budou s velkou pravděpodobností stát život, cítím k jejich rozhodnutí veliký respekt. Byť bych si přál (a jsem vděčný za to, že současné mezinárodní společenství tomu napomáhá), abychom v budoucnu už nikdy nemuseli lidi jako Jozef Gabčík a Jan Kubiš k podobným úkolům hledat.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.