Bartošek (KDU-ČSL): Jsme stále v procesu, kdy se demokracii učíme a je dobré ocenit lidi, kteří na této cestě obstáli

13.07.2016 19:12

Projev na 48. schůzi sněmovny 13. července 2016 k Návrhu na udělování Pamětní medaile Za zásluhy o parlamentní demokracii, vyznamenání Poslanecké sněmovny PČR:

Bartošek (KDU-ČSL): Jsme stále v procesu, kdy se demokracii učíme a je dobré ocenit lidi, kteří na této cestě obstáli
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Tento bod je tématicky odjinud. Jedná se o bod, kdy budeme projednávat udělování pamětní medaile za zásluhy o parlamentní demokracii, vyznamenání Poslanecké sněmovny. Tento bod je navržený podvýborem pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání. Tento podvýbor projednal tento bod na svém 7. jednání dne 17. 3. 2015 za přítomnosti představitelů Vojenského historického ústavu a projednal výtvarný návrh a provedení pamětní medaile Poslanecké sněmovny. Dále tento bod byl projednán a schválen na organizačním výboru 29. 6. 2016 a přijal souhlasné usnesení, návrh usnesení, že Poslanecká sněmovna souhlasí s tímto návrhem.

Návrh usnesení poté uvedu v podrobné rozpravě.

Pamětní medaile za zásluhy o parlamentní demokracii bude udělována jednou ročně v počtu tří kusů.

Poslanecké návrhy na udělení pamětní medaile budou předkládány podvýboru pro přípravu návrhu na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání, který je prověří po formální i obsahové stránce, vybere tři vhodné kandidáty a postoupí je svým usnesením k projednání organizačnímu výboru. Organizační výbor je po projednání postoupí svým doporučujícím usnesením ke schválení Poslanecké sněmovně.

Pamětní medaile udělí předseda Poslanecké sněmovny k řádovému dni 14. listopadu. Proč 14. listopadu? Je to z toho důvodu, že v tento den se v roce 1918 sešlo Národní shromáždění, zbavilo habsbursko-lotrinský rod českého trůnu, prohlásilo Československou republiku a zvolilo prezidentem Tomáše Garrigua Masaryka a vládu.

Podoba této pamětní medaile je součástí sněmovního tisku 4667, který vám byl doručen.

Pouze pro úplnost chci říct, že tento návrh zde není nový. Vy, kdo jste v Poslanecké sněmovně víc volebních období, tak víte, že touto myšlenkou se zabývali poslanci i v předchozích volebních obdobích a hledali vhodnou formu a podobu tohoto ocenění.

Jsem si vědom, že někteří z vás tento návrh vítají, někteří tento návrh považujete za zbytečný, případně duplicitní. Ale sám za sebe mohu konstatovat, že tento návrh je správný včetně toho, že zde dokončíme myšlenku, která v Poslanecké sněmovně je několik volebních období.

Ta pamětní medaile má označení za zásluhy o parlamentní demokracii. Chci zde říct, že jsme stále v procesu, kdy se demokracii učíme, a je dobré ocenit lidi, kteří na této cestě obstáli a byli inspirací pro nás ostatní.

Myslím si, že to, koho bude Poslanecká sněmovna oceňovat, je možné také brát jako indikátor, který bude vypovídat o tom, jak to s demokracií u nás vypadá a jak si jí vážíme.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie