Bartošek (KDU-ČSL): Ministr Havlíček odevzdal Rusům fakticky celý plán nové české jaderné elektrárny

26.03.2021 12:41

Projev na 93. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 3. 2021 k pořadu schůze

Bartošek (KDU-ČSL): Ministr Havlíček odevzdal Rusům fakticky celý plán nové české jaderné elektrárny
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jak jsem avizoval, kolegyně a kolegové, žádám vás o zařazení nového bodu, který se bude jmenovat Informace vlády o dostavbě jádra, resp. Informace vlády o dostavby Jaderné elektrárny Dukovany a bezpečnostní otázky s tím spojené.

A chtěl bych, v případě, že tento bod bude zařazen, aby byl zařazen dnes jako první, ještě před projednáváním prodloužení nouzového stavu. Proč přicházím s tímto novým bodem? Vláda totiž jedná proti svému usnesení. 27. dubna 2020 vláda přijala usnesení vlády ČR k přípravě nových jaderných zdrojů a základním bezpečnostním zájmům státu. Tímto usnesením vláda schválila na dokument tajné, v režimu tajném s názvem T4 2020, a média o něm psala. A dokument popisuje hrozbu ruských a čínských firem.

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí
Jedná se o to, že vláda v dubnu 2020 schválila tento bezpečnostní dokument českých zpravodajských služeb, popisující výraznou hrozbu ruských a čínských firem. A v březnu 2021 v podstatě vicepremiér Havlíček svými kroky přizve Rosatom do de faktu tendru a odevzdává mu celou zadávací dokumentaci. V podstatě fakticky plán nové české jaderné elektrárny. Je zde mnoho otázek. Například, tak jak jsem se připravoval, tak podle Jaroslava Míla bezpečnostní dotazník týkající se dostavby jaderné elektrárny, v podstatě se nejedná ani o dotazník, ale o obecný text, kde jsou potenciální zájemci vyzváni, aby dodali informace o struktuře, v jakém hodlají podávat nabídku o vlastní struktuře hlavního dodavatele a členů konzorcií či pravděpodobných subdodavatelů.

Pracovní skupina zahrnující bezpečnostní složky, pod vedením Ministerstva vnitra, jej ani neviděla. Proč? Jak je to možné? S kým bude tento dotazník konzultován, nebo už je to bráno za to, že je to vyřešené? Zároveň není jasné, jak, kdy a kdo bude zaslané odpovědi vyhodnocovat. A na základě odpovědí na obecné otázky nelze čekat, že se stát dozví nová fakta, relevantní pro bezpečnostní posouzení uchazečů. A potom se také nabízí otázka, čím případně zdůvodnit pozdější vyloučení nebo neoslovení některého zájemce.

Těch otázek je mnoho. V tento moment to berte jenom jako úvod k této problematice a žádost o zařazení na program. Mimochodem se jedná i o to, že slovy ministra Petříčka byla obejita sociální demokracie, byla obejita vláda. A zajímá mě i postoj sociální demokracie, jak se v této situaci zachová, zda se nechá neustále tlačit do kouta hnutím ANO a jejím arogantním chováním. Děkuji.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…