Bartošek (KDU-ČSL): Zvýšení rozpočtu české armády je nutné

12.10.2015 21:21

Nerozumím, resp. nechci ani náhodou rozumět argumentům ministra financí, proč odmítá více zvyšovat rozpočet Armády České republiky.

Bartošek (KDU-ČSL): Zvýšení rozpočtu české armády je nutné
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Nechci rozumět proto, že jsme se o jeho navýšení na 1,4 procenta v poměru k HDP Česka do roku 2020 domluvili v koalici a tento slib jsme deklarovali našim zahraničním partnerům. A už vůbec nerozumím jakýmkoli „výhovorkám“ v situaci, kdy celá Evropská unie podklesává pod náporem statisíců běženců.

Naopak velmi dobře rozumím slovům politologa Petra Robejška v rozhovoru v sobotním Právu, „aby byly české obranné síly co nejrychleji přeorganizovány podle,policejní‘ logiky. Tedy na armádu, která zabraňuje nepokojům a je schopna bránit hranice“.

Já bych si dovolil připojit ještě několik dalších atributů české armády: aby byla, v případě potřeby, schopna v rámci mezinárodních vojenských aliancí plnit i úkoly bojového charakteru – zajišťování obrany humanitárních konvojů, obranu konkrétních územních celků, participaci při obnově nezbytné infrastruktury a s tím souvisejících distribučních sítí na daných územích.

Není myslitelná taková armáda, která se bojí vystřílet zásobník nebo vystřelit z kanónu, protože nebude na další.

A v těchto všech souvislostech i já víc než souhlasím s Petrem Robejškem a říkám, že ani na vteřinu nepochybuji o tom, že by zdrcující část obyvatel České republiky byla ochotna nést vyšší náklady na svou větší bezpečnost. Dlouhodobě argumentuji tím, že v souvislosti s přílivem nelegálních migrantů do Evropy velmi často zaměňujeme důsledek za příčinu. Prvotní příčinou zvýšených obav občanů – a s tím souvisejících jevů – je politický a ekonomický rozvrat systémů na Blízkém východě a v Africe. A především tam bychom měli pomáhat ekonomicky i politicky.

Ale hned druhým faktorem vzniku našeho strachu je podle mého názoru dlouhodobé selhávání evropských politických elit. Několikatýdenní bruselské mudrování nad povinnými kvótami skončilo konfliktem a vypeskováním nesouhlasících. Včetně Česka.

A tady si do třetice dovolím ocitovat politologa Robejška: „Vlády si lidé volí proto, aby se postaraly o bezpečnost a rozkvět země. Za to jsou politici odměňováni. K tomu, aby šli do politiky, je nikdo nenutil. Když nedělají svou práci dobře, a přesto zůstávají ve svých pozicích, tak se dostávají do situací, jako je eurokrize nebo migrační vlna.“

Jestliže tedy Spojené státy americké hovoří o tom, že utvořily aktivní mezinárodní alianci 60 zemí, která se snaží zlikvidovat tzv. Islámský stát, pak je i naší povinností, myslím České republiky a dalších zemí EU, abychom byli této aliance aktivní součástí.

Naše hranice nejsou už jen hranicemi schengenského prostoru; hranice naší evropské civilizace leží v Sýrii, Turecku, Iráku, Libanonu…

Ing. Jan Bartošek, místopředseda PSP ČR a KDU-ČSL

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…