Bauer (ODS): Piráti zablokovali řešení situace ve vyloučených lokalitách

07.07.2021 22:44

S ostrou kritikou na adresu pirátských poslanců vystoupil po dnešním dopoledním jednání Sněmovny poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

Bauer (ODS): Piráti zablokovali řešení situace ve vyloučených lokalitách
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Kvůli obstrukcím Pirátů dnes Sněmovna nemohla dokončit projednávání novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, která má za cíl umožnit strhávání pokut za opakované a závažné přestupky ze sociálních dávek.

„Poslanci dnes měli šanci podat pomocnou ruku lidem, kteří žijí v blízkosti vyloučených lokalit a jsou dennodenně vystavováni protizákonnému chování některých svých sousedů. Neudělali to i kvůli obstrukci ze strany pirátských poslanců,“ uvedl poslanec ODS Jan Bauer. K návrhu by se poslanci mohli vrátit ještě tento pátek. Podle něj je legitimní, že na řešení situace ve vyloučených lokalitách existují různé názory. Považuje ale za nemístné, aby politici blokovali alespoň drobnou snahu o její zlepšení.

„Sociální pomoc je projevem solidarity společnosti vůči lidem, kteří se ocitnou v existenční nouzi nebo jsou dlouhodobě znevýhodněni, mám na mysli třeba lidi se zdravotním postižením. Pokud se ale někdo chová zcela nepřijatelným způsobem a pokud selhávají všechny dosavadní kroky státu v podobě prevence a snaha řešit věci po dobrém, pak považujeme za správné sáhnout i po tvrdších opatřeních,“ vysvětluje postoj ODS Jan Bauer.

Na druhé straně principiálního sporu stojí podle Bauera ti, kteří jakékoliv zpřísnění odmítají a trvají na tom, že na problémové příjemce dávek se musí jít i nadále po dobrém. „Od Pirátské strany bohužel řešení neslyšíme. Snad jen to, že je třeba poslat více peněz na větší počet sociálních pracovníků, více pomáhat, zafinancovat neziskovky a více domlouvat,“ dodává Bauer. Ten současně doporučuje Pirátům do vyloučených lokalit zajet a tam své názory obhajovat před konkrétními lidmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…