Bauer (ODS): Soukromé dárcovství bude možná dočasně daňově zvýhodněno

19.09.2020 8:38

Možnost daňového odpočtu soukromých darů firem i fyzických osob na veřejně prospěšné aktivity a dobročinnost se možná na dva roky zvýší. Poslanci návrh, iniciovaný poslancem ODS a místopředsedou výboru pro sociální politiku Janem Bauerem, propustili do druhého čtení.

Bauer (ODS): Soukromé dárcovství bude možná dočasně daňově zvýhodněno
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Předkladatelé si od něj slibují pomoc mnoha organizacím, které v důsledku dopadů pandemie COVID přicházejí o dárce. Daňové zvýhodnění dárcovství má pomoci zachovat spolupráci neziskového a soukromého sektoru například při financování sociálních služeb, podpořit pokračování kulturních akcí nebo zachovat finanční zdroje pro sportování dětí.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

„Předně děkuji kolegům z TOP 09, STAN a KDU-ČSL, kteří můj návrh připodepsali a současně i kolegům ve vládních lavicích, kteří ho následně hlasováním umožnili projednat a propustit do dalších čtení. Je to vítězství pro všechny lidi, kteří pracují ve veřejně prospěšných organizacích, podílejí se na kulturním životě nebo třeba organizují sportovní akce pro děti. Právě oni se právem obávají o svou budoucnost, protože svou činnost obvykle dofinancovávají ze soukromých darů, které budou v důsledku pandemie COVID logicky ubývat. Dočasná daňová úprava pomůže dárce motivovat k tomu, aby ve své podpoře vytrvali. I kdyby tato úprava pomohla padesátce organizací, má v tuto nelehkou dobu smysl. Věřím, že návrh nalezne podporu a bude ještě během podzimních měsíců schválen,“ komentuje rozhodnutí sněmovny autor návrhu Jan Bauer.

Připomíná, že s ohledem na ekonomické potíže firem a úbytek soukromých darů nebude mít návrh dopad na státní rozpočet, ale jeho cílem je současnou úroveň dárcovství alespoň udržet. „Jde o rozumnou podporu státu, která je nepřímá, stát nic nestojí a navíc z ní budou profitovat výhradně organizace, které dlouhodobě nespoléhají na státní dotace, jsou aktivní, vyhledávají si vlastní podporovatele a mají jejich důvěru,“ dodává Bauer.

Návrh je v Poslanecké sněmovně projednáván pod číslem sněmovního tisku 918. Poslanci zkrátili lhůtu na jeho projednání v rozpočtovém výboru na 20 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…