Baxa (ODS): Základní pilíře kvalitní školy – motivovaný ředitel a motivovaní učitelé

07.09.2021 13:34 | Komentář

Jedno osvědčené přísloví říká: „Dobrý učitel vysvětluje. Výborný učitel ukazuje. Nejlepší učitel inspiruje.“ Jen dostatečně motivovaný učitel může být živou inspirací. A totéž platí i o řediteli školy.

Baxa (ODS): Základní pilíře kvalitní školy – motivovaný ředitel a motivovaní učitelé
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Správná a dostatečná motivace pedagogického týmu je cestou ke zkvalitnění celého školství. Proto garantujeme, že zavedeme a udržíme platy pedagogů minimálně na úrovni 130 % průměrné hrubé mzdy. Posílíme netarifní složku učitelského platu a zajistíme i dostatečnou motivaci v průběhu celé pedagogické kariéry.

Stejnou prioritu má dobré ohodnocení školského managementu v čele s řediteli škol a také dalších nepedagogických zaměstnanců škol na všech stupních.

Zároveň zlepšíme podmínky pro výkon učitelského povolání. Učiníme tak zejména rozšířením odborné podpory učitelů ve školách. Samozřejmostí bude další vzdělávání či všestranná a pestrá metodická podpora se zapojením České školní inspekce.

Vytvoříme systém podpůrných odborných profesí, které z učitelů sejmou část nevýukových povinností.

Zvláštní pozornost budeme věnovat budoucím a začínajícím učitelů. Posílíme motivaci pro výběr učitelského povolání a podpoříme kvalitu profesní přípravy učitelů s důrazem na osvojení si praktických kompetencí. Každý, kdo se pohybuje ve školství, dobře ví, jak náročný je nástup absolventů do výuky a jak je rizikový z hlediska jejich další budoucnosti v učitelském povolání. Proto podpoříme začínající pedagogy prostřednictvím tzv. uvádějících učitelů z řad starších kolegů.

Zavedeme příplatky pro třídní učitele, jejichž práce je stále náročnější a důležitější při vytváření dobré atmosféry ve třídě a předcházení patologickým jevům, jako je šikana.

Ředitel školy v sobě musí spojovat manažerské dovednosti i pedagogický leadership. Proto zavedeme závazná pravidla a zásady pro konkurzní řízení na místa ředitelů škol. Posílíme pravomoci ředitele při rozdělování finančních prostředků školy.

Snížíme byrokracii, která dusí školský management i samotné učitele.

Některé z těchto kroků máme možnost realizovat již nyní, tedy ještě před volbami. Proto plně podporujeme přijetí novely zákona o pedagogických pracovních, která již řadu týdnů leží v Poslanecké sněmovně. A kterou blokují poslanci vládní koalice, již ji původně podpořili.

Martin Baxa
místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce