Beitl (ODS): Stanovení bezpečnostních podmínek je při dostavbě Dukovan klíčové

02.12.2020 10:21

V pátek 20. 11. a čtvrtek 26. 11. jsme ve sněmovně v rámci vládního návrhu zákona o opatřeních k přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice projednávali ve druhém čtení bod, týkající se dostavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Beitl (ODS): Stanovení bezpečnostních podmínek je při dostavbě Dukovan klíčové
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

Primárně se jednání týkalo financování výstavby, konkrétně provázání této investice s budoucí cenou elektřiny. Neobešlo se bez příspěvků na téma budoucího energetického mixu. Jsem přesvědčen, že nahrazování stávajících uhelných zdrojů by mělo mít reálný jízdní řád v budoucích dvaceti letech a mělo by být založeno právě na jaderné energii. Teorie o náhradě uhlí plynem nás posílají do závislosti na státech Střední Asie, Ruské federace nebo arabského světa. A to jsou státy, se kterými nemáme právě přátelské vztahy. Další teorie o masivní podpoře obnovitelných zdrojů  zase posílá cenu energie do násobku stávajících cen. Například v Německu již činí podpora obnovitelných zdrojů jeden a půl násobek ceny silové elektřiny.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Hlavním tématem diskuze bylo začlenění otázek strategické bezpečnosti do kritérií výběrového řízení na hlavního dodavatele stavby. Důležitost této investice, dává totiž jakémukoliv nebezpečnému dodavateli možnost stavbu zdržovat a blokovat a požadovat za to splnění nepřijatelných požadavků. Jinými slovy, vzniká na dodavateli závislost, která mu dává možnost Českou republiku vydírat na strategické úrovni. Velmi silně zazněl požadavek, aby v zadávací dokumentaci připravovaného výběrového řízení byly zapracovány požadavky našich tajných služeb.

Vláda by potom mohla vyřadit uchazeče, kteří nebudou tato kritéria splňovat bez ohrožení průběhu celé výstavby a rizika mezinárodních soudů a arbitráží. Jinak řečeno, je nežádoucí, aby se na strategické stavbě dané elektrárny podílely společnosti s účastí států, které přistupují k zemím NATO jako nepřátelským nebo jejich představitelé jsou na sankčním seznamu Evropské unie.

Optimálně by účastníci těchto řízení měli být z bezpečnostních hledisek testováni předem, než budou vyzváni k podání nabídek. Pouhá ekonomická či technická kritéria totiž v tomto strategickém projektu neobstojí, naopak mohou být eliminační pro některé uchazeče, kteří bezpečnostní kritéria splňují.

Doufám, že vláda vyhoví požadavkům sněmovny, a než předloží tento zákon do závěrečného třetího čtení, bude schopna garantovat strategickou bezpečnost projektu.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Petr Beitl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…