Bělobrádek: Hejtman není samovládce

27.10.2013 8:23

ČSSD vládne již rok spolu s KSČM v Královéhradeckém kraji a má zjevně za to, že její moc je neomezená.

Bělobrádek: Hejtman není samovládce
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Jinak si nelze vysvětlit skutečnost, že využívá oficiálních krajských webových stránek pro účely stranické předvolební kampaně. Něco takového je naprosto nepřípustné pro fungující demokracii, založenou na vládě s jasně vymezenými mantinely své působnosti.

V závěru svého článku s názvem „Kraj potřebuje vládu, která s ním bude spolupracovat“ hejtman Lubomír Franc píše, že osobně bude volit ČSSD a totéž doporučuje i ostatním občanům kraje. Pan hejtman by si měl uvědomit, že jeho funkce není totožná s pozicí samovládce a neměl by využívat oficiální média pro svá politická prohlášení, která může zveřejňovat dle své libosti na svém vlastním či stranickém webu.

Více než vládu, která bude spolupracovat, potřebuje kraj hejtmana, potažmo krajskou koalici schopnou dohodnout se i s opozicí. Jeho ČSSD získala ve volbách pouze necelých 20 % hlasů a většina, o kterou se s KSČM opírá, stojí pouze na jednom člověku. Nejednou už došlo kvůli neochotě vyjednávat s opozicí k paralýze rozhodovacího procesu v kraji.

Stavím se za to, aby krajské stránky sloužily výhradně k prezentaci regionu a referovaly pouze o oficiálních záležitostech. Pokud tedy nynější krajská vláda chce, aby byly stránky otevřené politickým prohlášením, měly by být podmínky nastaveny tak, aby měli na krajském webu možnost vyjádřit se i představitelé ostatních politických stran, zastoupených v krajském zastupitelstvu. Protože se tak nestalo, vyzývám hejtmana Lubomíra France, aby co nejdříve odstranil svůj agitační článek z webu Královéhradeckého kraje.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…