Bělobrádek (KDU-ČSL): Češi a Němci spojí síly při rozvoji aplikovaného výzkumu

04.06.2017 13:17

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek vystoupil v úterý 30. května 2017 jako první vysoce postavený český politik na výročním sněmu německé Fraunhoferovy společnosti, která je světovou špičkou v aplikovaném výzkumu.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Češi a Němci spojí síly při rozvoji aplikovaného výzkumu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Před samotným zahájením sněmu tato přední německá výzkumná instituce uzavřela memoranda o spolupráci s vládní Radou pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), které vicepremiér Bělobrádek předsedá, jež by mělo vést k vytvoření Česko-Fraunhoferova fóra pro aplikovaný výzkum v České republice. Memorandum o spolupráci podepsal prezident Fraunhoferovy společnosti Reimund Neugebauer také s českou Akademií věd, kterou zastupovala její předsedkyně Eva Zažímalová. Sněmu se zúčastnili další významní hosté v čele se saským ministerským předsedou Stanislawem Tillichem nebo spolkovou ministryní pro vzdělávání a výzkum Johannou Wankou. Oba ve svých projevech ocenili podpis obou memorand a podpořili strategii dalšího sbližování českých vědeckovýzkumných institucí s prestižní Fraunhoferovou společností.

Příslušná memoranda předpokládají, že Česko-Fraunhoferovo fórum v ČR povzbudí celkovou česko-německou spolupráci v aplikovaném výzkumu – mimo jiné tím, že bude monitorovat pokrok při realizaci společných pilotních projektů. Jde o vědecké projekty, na nichž se dohodnou jednotlivé ústavy Fraunhoferovy společnosti s výzkumníky v Česku. V budoucnu by tak v České republice mělo vzniknout Fraunhoferovo projektové centrum.

„Hrajeme ve vědě nejvyšší ligu a rozšiřování spolupráce s Fraunhoferovou společností je toho jasným důkazem. Dohodli jsme se, že budeme s Němci také úzce spolupracovat v rámci vědeckých programů Evropské unie. To považuji za zvlášť důležité. Budeme totiž společně hledat cesty k evropským finančním zdrojům přímo v Bruselu, zatímco stávající doping peněz z evropských fondů do Česka se během několika let skončí,“ řekl Pavel Bělobrádek.

V oblasti aplikovaného výzkumu je Fraunhoferova společnost nejslavnější značkou nejen v Německu, ale v celé Evropě. Do spolupráce s Fraunhoferovou společností se mají na české straně zapojit instituce aplikovaného výzkumu, univerzity i průmyslové firmy.

Česko-Fraunhoferovo fórum v ČR vznikne v rámci strategického dialogu mezi Českem a Německem, který se týká řady oblastí od zahraniční politiky až po boj proti drogám. „Konstatovali jsme, že ze všech pracovních skupin se nejdynamičtěji rozvíjí spolupráce právě v oblasti vědy a výzkumu. S našimi německými partnery se zcela shodujeme, že kvalitní aplikovaný výzkum je základním předpokladem úspěšného hospodářského a průmyslového rozvoje,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…