Bělobrádek (KDU-ČSL): Podpořili jsme mimořádnou schůzi k novičoku

23.05.2018 14:10

Považujeme za velmi nešťastné, že na jednání Sněmovny nebylo schváleno zařazení bodu, který se týkal novičoku. Není možné přehlížet to, že prezident republiky a předseda vlády si vykládají zprávu tajných služeb po svém – o tom je KDU-ČSL přesvědčena.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Podpořili jsme mimořádnou schůzi k novičoku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Absurdní situaci navíc dokresluje fakt, že jeden z ředitelů tajných služeb je postaven mimo službu. To vše jsou věci, o kterých musíme mluvit. To vše jsou události, které si žádají vysvětlení. 


„Kauza novičok“ má obrovský vliv na obraz České republiky v zahraničí. Viděli jsme, jak výroky prezidenta republiky využila ruská média. Na druhé straně jsme byly svědky toho, že prezidentovy výroky znejistěly naše spojence. Jsem přesvědčen, že nezbývá nic jiného, než vyvolat mimořádnou schůzi, abychom mohli využít prostoru a tuto věc jasně vysvětlili. Jak našim občanům, tak zahraničním partnerům. Proto se všichni poslanci našeho klubu k návrhu svolat mimořádnou schůzi připojili svými podpisy.

Na závěr jedno zamyšlení - musím říct, že nerozumím tomu, jak rychle v poslední době vymizela ze Sněmovny dobrá a férová politická praxe. Na grémiu se totiž dohodlo, že se o novičoku bavit budeme. A o pár hodin později je všechno jinak. Už vůbec nerozumím hlasování těch poslanců z hnutí ANO, kteří bývali členi TOP 09 nebo ODS, a jejich hlasy dnes pomohly zaříznout další demokratickou diskuzi. Musí si přeci moc dobře uvědomovat, jakým způsobem nás to poškozuje.

A komu ještě nerozumím, je předseda vlády v demisi. Ten jasně řekl, že se u nás podle zpráv obou tajných služeb - jak vojenského zpravodajství, tak Bezpečnostní informační služby – novičok nevyráběl. Přesto se brání jakékoliv debatě.

Jako předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby mohu znovu potvrdit, že zpráva BIS jednoznačně říká, že žádný typ novičoku se na území ČR nevyráběl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…