Bělobrádek (KDU-ČSL): Předsednictvo Grantové agentury má před sebou náročný úkol

28.11.2016 20:36

Novou předsedkyní Grantové agentury České republiky (GAČR) se s platností od 10. prosince stane doktorka Alice Valkárová z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Předsednictvo Grantové agentury má před sebou náročný úkol
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Na svém dnešním zasedání jí do této pozice jmenovala vláda. Do předsednictva GAČR byli dále jmenováni Jaroslav Koča, který je vědeckým ředitelem centra CEITEC, chemička Jana Roithová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy nebo Petr Baldrian z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

„Systém hodnocení vědy projde v blízké době výraznými změnami směrem ke komplexnímu hodnocení kvality výzkumných organizací. Nové předsednictvo Grantové agentury, která je velmi důležitou součástí vědeckovýzkumného prostředí, tak má před sebou náročný úkol a jsem přesvědčen, že obstojí,“ řekl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

V nově jmenovaném předsednictvu Grantové agentury ČR zasednou tři vědkyně a dva vědci. Valkárová nahradí dosavadního předsedu, profesora Ivana Netuku, další jmenovaní pak členy předsednictva Cyrila Höschla, Bohuslava Gaše a Otomara Linharta, kterým v průběhu prosince a ledna skončí druhé funkční období. Z pětičlenného předsednictva GAČR tak zůstane ve funkci pouze jeho místopředsedkyně Stanislava Hronová. Funkční období členů předsednictva je čtyřleté s možností jmenování nejvýše na dvě období po sobě následující.

"Za velmi důležitou považuji komunikaci s vědeckou veřejností, bez níž si úspěšnou činnost GAČR nedovedu představit. Jednou z dalších priorit je pro mne podpora vědeckých pracovníků na počátku jejich kariéry, jelikož právě oni mohou zásadním způsobem ovlivnit stav české vědy v příštích desetiletích,"uvedla ke svému jmenování doktorka Valkárová.

Vláda dnes také jmenovala dva nové členy výzkumné rady Technologické agentury České republiky (TAČR). Jsou jimi profesor Tomáš Kruml z Ústavu fyziky materiálů Akademie věd ČR a doktorka Kamila Vávrová z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví. Výzkumná rada TAČR má 12 členů včetně předsedy a dosavadním členům Pavlu Bartošovi a Martinu Frélichovi končí funkční období v listopadu. Rada spolupracuje na přípravě nových programů agentury a hodnotí jejich výsledky, zároveň také navrhuje zaměření oborových komisí.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie