Bělobrádek (KDU-ČSL): Rozsahem vědeckovýzkumné infrastruktury je Jihomoravský kraj unikátní

05.06.2015 16:20

Vicepremiér Bělobrádek podpořil zapojení Jihomoravského kraje do RIS3 strategie

Bělobrádek (KDU-ČSL): Rozsahem vědeckovýzkumné infrastruktury je Jihomoravský kraj unikátní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se během druhého dne své pracovní cesty po Jihomoravském kraji setkal s hejtmanem Michalem Haškem. Navštívil také popularizační vědecký park VIDA! science centrum, Jihomoravské inovační centrum a Centrum dopravního výzkumu.
S hejtmanem jednal vicepremiér Bělobrádek o zapojení krajských institucí do aktivit RIS3 strategie. Národní výzkumná a inovační strategie pro inteligentní specializaci spadá po Bělobrádkův úřad, cílem je vytyčit nejperspektivnější oblasti výzkumu a podnikání v daném regionu a zacílit do nich evropské, národní, regionální a soukromé zdroje (celkem až 70 mld. korun). „Rozsahem vědeckovýzkumné infrastruktury je Jihomoravský kraj unikátní v rámci celé ČR. Koncentrace univerzit a nových vědeckovýzkumných center vybudovaných z evropských fondů může z jižní Moravy udělat region budoucnosti,“ upozornil vicepremiér.

Na programu měl dále prohlídku popularizačního vědeckotechnického centra VIDA! Centrum vzniklo díky dotaci z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a přibližuje vědu a techniku dětem už od nejnižšího věku. „Věříme, že se tato popularizace za pár let projeví rostoucím zájmem studentů o technické obory a vědecké bádání,“ konstatoval vicepremiér Bělobrádek. Nedostatek kvalifikovaných odborníků v technických profesích řeší i jeden z výborů Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst, které vicepremiér předsedá. V centru dnes vicepremiér přivítal 100.000 návštěvníka, kterého pozval do Prahy na prohlídku Strakovy akademie.

V Jihomoravském inovačním centru (JIC) diskutoval místopředseda vlády o tom, jak podpořit inovační podnikání a komerční využití výzkumu a vývoje. JIC je v této oblasti mimořádně úspěšné, protože zprostředkovává propojení univerzit a vědecko-výzkumných institucí s podnikatelskou sférou. JIC patří zároveň ke koordinátorům regionální RIS3 strategie a jeho zástupci s vicepremiérem jednali o užší spolupráci v rámci této strategie.

O problematice rezortních výzkumných organizací hovořil vicepremiér v Centru dopravního výzkumu, které spadá pod Ministerstvo dopravy a jehož expertizy využívají organizace státního, veřejného i soukromého sektoru.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…