Bělobrádek (KDU-ČSL): V podpoře aplikovaného výzkumu se chceme inspirovat Tchaj-wanem. Je to technologická velmoc

08.12.2015 10:11

Na pozvání místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka přiletěli do Prahy zástupci tchajwanských vědeckovýzkumných organizací, cílem pracovní návštěvy je seznámení se s tchajwanským systémem řízení vědy a výzkumu, díky nimž patří Tchaj-wan v mnoha oborech ke světovým lídrům.

Bělobrádek (KDU-ČSL): V podpoře aplikovaného výzkumu se chceme inspirovat Tchaj-wanem. Je to technologická velmoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Viceprezident Národní laboratoře aplikovaného výzkumu Tzi-Dar Chiueh a generální ředitel Centra pro znalostní ekonomiku a konkurenceschopnost při Výzkumném ústavu průmyslových technologií Tze-Chen Tu dnes s vicepremiérem Bělobrádkem jednali o tom, jak nastartovat aplikovaný výzkum. V následujících dvou dnech má tchajwanská delegace na programu prohlídku vědeckovýzkumných center a workshop s českými akademiky a podnikateli.

„Tchaj-wan je technologická velmoc, a to zejména díky efektivnímu systému veřejné podpory na vědu a výzkum. Chceme se tchajwanským systémem inspirovat při přípravě nového zákona o vědě a při nastavování podpory pro aplikovaný výzkum,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek.

Tchajwanský úspěch je založen na podpoře perspektivních odvětví, konkrétně IT, nanotechnologií, biotechnologií, energetiky či farmakologie. Úřad vicepremiéra Bělobrádka kromě Tchaj-wanu úzce spolupracuje také s Izraelem, USA a Bavorskem.

V úterý 8. prosince pojede tchajwanská delegace na prohlídku vědeckovýzkumných center v Praze a okolí, kde budou s vědci diskutovat o nastavení spolupráce s firmami a transferu znalostí do praxe. Ve středu 9. prosince pořádá Sekce pro vědu, výzkum a inovace pracovní seminář o podpoře aplikovaného výzkumu, kde se budou projednávat konkrétní opatření, například nastavení národních programů podpory, motivace podniků k investování do vývoje nebo vytyčení priorit aplikovaného výzkumu.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…