Bělobrádek (KDU-ČSL): Zákon o podpoře výzkumu, vývoje a inovací by měl být účinný od roku 2017

30.10.2015 22:28

Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) se na svém dnešním zasedání seznámila s připomínkami k chystanému věcnému záměru zákona o podpoře výzkumu, vývoje a inovací. Většina připomínek se týká hodnocení výzkumných organizací a také kompetencí plánovaného ministerstva pro výzkum a vývoj. Pod tento nový úřad by měly spadat například Technologická a Grantová agentura České republiky.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Zákon o podpoře výzkumu, vývoje a inovací by měl být účinný od roku 2017
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Legislativu podpory výzkumu, vývoje a inovací intenzívně připravujeme ve spolupráci s akademickými institucemi a dotčenými ministerstvy. Jakmile vypořádáme připomínky, chci vládě předložit ke schválení věcný záměr zákona a pak také jeho paragrafované znění. Samotný zákon by měl být účinný od roku 2017,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Nový zákon tedy počítá se vznikem Ministerstva pro výzkum, vývoj a inovace (MVVI), které by se stalo ústředním správním orgánem pro řízení systému VVI. To ostatně doporučuje i mezinárodní audit české vědy, který stávající systém charakterizuje jako roztříštěný. Mezi hlavní úkoly nového ministerstva by patřila příprava rozpočtu a legislativy výzkumu, vývoje a inovací a zajišťování mezinárodní spolupráce ve vědě. Pod MVVI by byly zařazeny také GA ČR a TA ČR, ovšem pouze ve věcech rozpočtu, nikoliv ve věcech rozhodování o poskytování podpory. Další výrazná změna by se týkala financování, kdy návrh výdajů státního rozpočtu by obsahoval i dlouhodobý výhled na 7 let, aby bylo možno v této oblasti lépe plánovat. Výzkumné organizace pak budou získávat podporu na 5 let na základě smluv (tzv. kontraktové financování).

RVVI také na dnešním zasedání projednala vznik své zahraniční sekce a výběr zahraničních expertů, kteří by mohli doplnit tento poradní orgán vlády.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…