Bělobrádek (KDU-ČSL) vyjednal na vědu nejvíc peněz v historii

22.01.2015 11:14

Historicky nejvyšší rozpočet – 26,9 miliardy korun – vyjednal na vědu a výzkum pro tento rok místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek (KDU-ČSL) vyjednal na vědu nejvíc peněz v historii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Meziročně se jedná o navýšení 300 milionů korun. O dalších 0,9 miliardy byl navýšen letošní rozpočet na VVI už v roce 2014. Celkově tedy do české vědy v roce 2015 přiteče o 1,2 miliardy více než loni. Na základě výsledků kontroly vědeckovýzkumných center je pak vláda připravena během letošního roku uvolnit dalších 600 milionů na základní a aplikovaný výzkum.

„Za úspěch považuji nejen navýšení peněz na vědu, ale hlavně to, že díky lepší koordinaci výdajů budou tyto peníze efektivněji využity. To je jeden z hlavních cílů mého úřadu,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek.

Pod úřad Pavla Bělobrádka totiž přešlo řízení takzvané RIS3 Strategie (Národní strategie inteligentních specializací), jejímž smyslem je efektivnější a koordinované využití národních, evropských, krajských a soukromých zdrojů (celkem až 70 miliard Kč) investovaných do vědy, výzkumu a inovací. Vicepremiér Bělobrádek také stojí v čele nově zřízené Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst, která se bude zabývat sjednocením inovačních programů a strategií konkurenceschopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…