Bělobrádek: Největší bohatství nemá Česká republika v surovinách, ale v lidských mozcích

22.09.2014 17:40

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se v pátek 19. září zúčastnil v Plzni slavnostního otevření centra excelence s názvem Nové technologie pro informační společnost (NTIS).

Bělobrádek: Největší bohatství nemá Česká republika v surovinách, ale v lidských mozcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Centrum, jehož zřizovatelem je Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni, vzniklo díky evropské dotaci ve výši 758 milionů korun. "Potřebujeme budovat nejen dálnice, ale i dálnice 21. století, a těmi jsou informační technologie. Největší bohatství nemá Česká republika v surovinách, ale v lidských mozcích. Ty potřebujeme maximálně využít," uvedl při slavnostním přestřihávání pásky vicepremiér Bělobrádek.

Instituce se zaměří na vývoj a aplikace informačních, komunikačních a mechatronických technologií a výzkum a vývoj nových tenkovrstvých materiálů a plazmových zdrojů.

V Plzeňském kraji dnes Bělobrádek zavítal také do Škody Transportation, tradičního českého výrobce železničních vozidel a vozů MHD. Firma má závody po celé ČR a je významným zaměstnavatelem, trápí ji ale nízká úroveň znalostí absolventů škol. „Nedostatečnou praktickou přípravu studentů by vyřešilo zavedení duálního vzdělávání, které by výuku propojilo s praxí ve firmách. V novém operačním programu počítáme s podporou duálního vzdělání,“ uvedl Bělobrádek. Součástí návštěvy byla i prohlídka v Techmania Science Center.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …