Benda (ODS): Ministerstvo zdravotnictví prostě není schopné vypracovat jediný návrh

25.05.2021 17:33

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 25. května 2021 k návrhu zákona o ochraně veřejného zdraví

Benda (ODS): Ministerstvo zdravotnictví prostě není schopné vypracovat jediný návrh
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové,

jenom faktická k tomu, co řekl pan předseda Sněmovny. Nedomnívám se, že čte jednací řád zcela správně. Předseda Sněmovny může na žádost vlády rozhodnout, že předložený vládní návrh zákona bude projednán ve stavu legislativní nouze. Vím, že pan předseda tohle drží, že to tak říká, ale přesto jeho kompetencí je říct vládě: Nedělejte to, vemte si to zpátky. Nechává toto rozhodnutí na Sněmovně, ale pak prosím nechme Sněmovnu rozhodovat.

Prostě já bych očekával, že pokud chce vláda - a nejsme už v situaci absolutních krizí - že budeme potřebovat covidpas, víme tak čtyři až šest měsíců, že ho budeme potřebovat, v podobě, kterou řekla Evropská unie, víme asi měsíc a půl. Není možné, aby si vláda, zejména toto Ministerstvo zdravotnictví, které prostě není schopné vypracovat jediný návrh legislativního předpisu tak, aby prošel přezkumem Nejvyššího správního soudu, nemluvě o nás, tak není možné, aby si to ministerstvo tam vždycky něco upytlíkovalo, přineslo to sem a řeklo: Musíte to schválit za 12 hodin. Tímto způsobem se jednat podle mého názoru nedá. Je třeba, aby ministerstvo oslovilo všechny poslanecké kluby, aby se našla minimalistická verze, která nám umožní cestovat do zahraničí, neobtěžovali se občané v této zemi, neobtěžovali se a nevymýšlelo se, že i na soukromé akce bude třeba předkládat nějaké antigenní nebo PCR testy. Pak se můžeme bavit o tom, jestli to jsme schopni schválit v nějakém rychlém čase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.