Bendl (ODS): Dodavatelé potravin nesmí situace zneužívat na úkor zákazníků

22.03.2023 8:39 | Komentář

Krize nesmí žádný ze subjektů dodavatelského řetězce zneužívat. Kontroly ze strany ČOI i Potravinářské inspekce se v dohledné době ještě zintenzivní a budou koordinovány.

Bendl (ODS): Dodavatelé potravin nesmí situace zneužívat na úkor zákazníků
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Nutná konsolidace státního rozpočtu neumožňuje zrušení DPH na potraviny. V oblasti daní by se zákonodárci měli soustředit primárně na sjednocení a zjednodušení DPH. Petr Bendl, poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro zemědělství zároveň upozorňuje na dlouhodobé narušování systému poskytování dotací na lokální i mezinárodní úrovni. 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38691 lidí

„Konkurenceschopnost v produkci potravin je dlouhodobě narušována systémem poskytování dotací, a to jak na úrovni Evropské unie, tak v České republice. Řešením situace není další navyšování objemů peněz v sektoru, ale pravidelné vyhodnocování efektivity jednotlivých dotačních titulů a případné snížení objemů. A to primárně těch programů, které konkurenceschopnost uvnitř naší republiky snižují. Neustálá koncentrace produkce a téměř neexistence lokální produkce do budoucna představuje pro Českou republiku značné riziko v potravinové bezpečnosti a neustále se zvyšující tlak na výši dotací ze státního rozpočtu,“ řekl poslanec za ODS Petr Bendl.

„Povinností státu v oblasti cen je především hlídat, zda v sektoru výroby a potravin nedochází ke zneužívání pozice na trhu. Stát zároveň ve svých podporách musí zohlednit fakt, že existuje výhoda z velikosti, která, pokud ji stát nebude brát vážně, způsobí, že se nejen prodej, ale i produkce potravin dostane zcela do rukou nadnárodních společností, což bude mít za následek větší závislost na dovozu potravin,” dodal Bendl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě