Bendl (ODS): Protest je jen dalším pokusem nelegitimních osob o destabilizaci

19.02.2024 13:07 | Tisková zpráva

Evropa se probudila do týdne zemědělských protestů. V postoji Česka v požadavcích zemědělců na evropské úrovni shoda již panuje, na národní úrovni probíhají intenzivní koaliční jednání o úpravách nastavení zemědělské politiky.

Bendl (ODS): Protest je jen dalším pokusem nelegitimních osob o destabilizaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Petr Bendl

Vláda České republiky v čele s premiérem Petrem Fialou a ministrem zemědělství Markem Výborným vedou se zemědělci konstruktivní diskuse. Koaliční experti se už shodli na některých úpravách pravidel v zemědělství a připravují nutné kroky k odbyrokratizování oboru. Změny jsou dnes primárně nutné k tomu, aby mohlo zemědělství plnit funkce, které se po něm požadují - dostupné potraviny za přijatelné ceny, ale například i rozvoj venkova. Platí dohoda se zástupci Agrární komory, že změny budou představeny do konce února. Nejméně do té doby se zemědělské organizace zdrží protestů na národní úrovni.

„Dlouhodobě a na různých úrovních upozorňujeme na negativní dopady ,green dealu', vysokou míru byrokracie nebo nutnost umožnit vývoz obilí z Ukrajiny, bez toho, aniž by zůstávalo v Evropské unii. V Česku vůle vlády k řešení problémů prokazatelně existuje. Čtvrteční protest pak směřuje vůči evropským pravidlům, kdy protestující zemědělci ve Francii, Německu, Belgii a podobně, rozhodně neprotestují proto, aby tím pomohli našim zemědělcům na místní úrovni, tak jak se někteří čeští představitelé snaží ve svůj prospěch zneužít,“ říká Petr Bendl (ODS), místopředseda sněmovního zemědělského výboru.

„Organizátoři pondělních protestů nezastupují oficiálně zájmy českých zemědělců a ani nejsou legitimním partnerem pro diskuzi o úpravách pravidel v zemědělství. A rozhodně se aktuální problémy nevyřeší blokováním českých silnic a ulic Prahy. Organizátorům jde zřejmě o destabilizací celkové situace v České republice. Nezpochybňuji právo na protest. Pondělní demonstrace je ale zneužitím nespokojených zemědělců ke zcela jiným cílům. Tady jde totiž jen o jejich nespokojenost s postojem České republiky k ruské agresi na Ukrajině. Řada zemědělců tento fakt ale netuší,“ dodal Bendl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bendl , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 19.02.2024 13:15:56
To je asi takovej odborník zemědělec jako já atomového fyzik,,Taky o tom vím kulový,ale aspoň do toho nekecám nesmysly,,

|  7 |  0

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL