Benešík (KDU-ČSL): K výročí vstoupení do NATO

16.03.2019 14:19

Aliance se po letech pozornosti dělené mezi operace prováděné za hranicemi zemí a kolektivní obranou vrací zpět k důrazu na kolektivní obranu. To je pro nás, země střední a východní Evropy, velmi důležité. Hlavně kvůli tomu jsme před dvaceti lety do NATO vstupovali," řekl k dvacátému výročí přistoupení ČR k Severoatlantické smlouvě místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Benešík (KDU-ČSL): K výročí vstoupení do NATO
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

Předsednictvo lidovců se dále shodlo na tom, že nejlepším způsobem řešení obrany a bezpečnosti ČR je zajištění toho, že k útoku na ní vůbec nedojde. Jedná se tedy o prvořadý význam alianční politiky odstrašení. Vzájemně provázané komponenty obraných a odstrašujících schopností NATO tvoří jeden architektonický celek. Tato architektura je přitom stará již bezmála deset let. Bude jí třeba upravit tak, aby reflektovala změněné bezpečnostní prostředí.

Další rozvoj bezpečnostní a obranné politiky v rámci Evropské unie KDU-ČSL podporuje. Nesmí ovšem docházet k duplikacím s NATO! Naopak, absolutní prioritou musí být komplementarita NATO a EU v oblasti bezpečnosti a obrany. Komplementarita se ovšem nesmí stát prázdným heslem, ale zcela samozřejmou realitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…