Benešík (KDU-ČSL): Opatření se mají vysvětlovat, ne dělat plošně

03.06.2021 17:17

Projev na 106. schůzi Poslanecké sněmovny 3. června 2021 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Benešík (KDU-ČSL): Opatření se mají vysvětlovat, ne dělat plošně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Ondřej Benešík.

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom velmi stručně. Ten důvod, proč jsme nevyvolali hlasování o nedůvěře v době vrcholící pandemie, byla právě ta pandemie. My jsme jasně řekli, že nebudeme stěžovat vládě situaci v době, kdy prostě jsou úplně jiné globální problémy.

A taky bych se chtěl silně ohradit vůči tomu, že jsme nepomáhali. Já mohu za KDU-ČSL říct, že jsme přišli se 120 konkrétními návrhy. Některé byly ze začátku ignorovány, poté je vládní koalice přijala. Některé byly ignorovány dodnes a možná dneska toho všichni litujeme. Takže bych se opravdu chtěl ohradit, že jsme házeli klacky pod nohy. Dneska o tom mluvil premiér. Je to naprosto nekorektní. My jsme se dožadovali, žadonili jsme o jednání, o spolupráci.

Konec konců pandemický zákon byl z velké části z naší dílny a byl právě proto, aby vláda měla účinný nástroj v boji s pandemií, ale aby ta situace nebyla zneužívána. A jak je vidět, tak pandemický zákon v podstatě zafungoval. Opatření se prostě mají vysvětlovat, ne dělat plošně a ne prostě proto, že je to takhle jednoduché. Opatření se mají dělat tak, aby pomáhala, aby chránila, a ne prostě jenom tak. Právě proto jsme toto dělali.

A opravdu se ohrazuji proti tomu, že jsme vládě házeli klacky pod nohy a rozdělovali společnost. Ne. My jsme šili roušky. My jsme je rozváželi. My jsme byli loajální, protože jsme věděli, že jsme v těžké situaci. Ale my nebudeme a nemohli jsme zavírat oči nad jasnými pochybeními vlády, přičemž o některých si myslíme, že byla naprosto záměrná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice