Berdychová (ANO): Chceme zachovat tradiční technologie

18.06.2018 17:21

Titul Mistr rukodělné výroby patří Janě Jarkovské ze Štěnkova

Berdychová (ANO): Chceme zachovat tradiční technologie
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Radní ocenili titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje 2017 Janu Jarkovskou ze Štěnkova u Třebechovic pod Orebem za výrobky z kukuřičného šustí. Ocenění, jehož součástí je dar v hodnotě pěti tisíc korun, předala náměstkyně hejtmana Martina Berdychová na závěr Mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou.

„Rada Královéhradeckého kraje uděluje cenu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury, a to tvůrcům v oborech lidových řemesel a  těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj,“ sdělil hejtman Jiří Štěpán.

„Smyslem udělení této ceny je nejen ocenit dovednosti výrobců, ale také je podpořit a tím přispět k zachování tradičních technologií. Ocenění je obdobou titulu ‚Nositel tradice lidových řemesel‘, který uděluje Ministerstvo kultury ČR. Cena navazuje na ocenění Zlatý kolovrat, které se v Královéhradeckém kraji předávalo od roku 2002,“ doplnila náměstkyně pro oblast školství a kultury Martina Berdychová.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Výrobky z kukuřičného šustí patří k tradicím lidové tvořivosti už od 17. století. Jana Jarkovská získala své první zkušenosti práce s lupeny kukuřičných klasů už v dětství u svého dědečka na Slovensku.

Otec její matky měl malé hospodářství, kde kromě jiného pěstovali také kukuřici a tu dokázali beze zbytku zpracovat. Klasy se používaly jako krmivo, prázdné šáchory sloužily na topení a zbylé šustí se uskladňovalo na zimu, kdy se z něj vyráběly ošatky na chleba, tašky, rohože, a dokonce i papuče.

Od roku 1998 se Jana Jarkovská věnuje samotné tvorbě figurek z kukuřičného šustí. V její dílně vznikají figurky zachycující tradiční činnosti obyčejných lidí – sklizeň jablek, praní prádla, sušení sena. Prostřednictvím jejích figurek ožívají řemesla známá i téměř zapomenutá – pekaři, dráteníci nebo bednáři.

Z šustí vyrábí i betlémy, které jsou součástí nejen soukromých sbírek u nás i v zahraničí, ale také v muzeích v Třebechovicích a Svitavách. Pro zájemce, kteří se chtějí naučit vyrábět figurky z kukuřičného lupení, pořádá Jana Jarkovská kurzy. Své řemeslo také pravidelně předvádí i na řemeslných jarmarcích a v řadě muzeí pořádá samostatné výstavy.

Jana Jarkovská vytvořila a v muzeích vystavuje například jedinečný soubor figurek z kukuřičného šustí nazvaný Rok na vsi. Znázorňuje zvyky, tradice a činnosti na venkově: masopust, Velikonoce, pálení čarodějnic, dožínky či koledy. Například pro stálou expozici v Přírodovědném muzeu na zámku v Doudlebách nad Orlicí vytvořila soubor obsahující 172 figurek, 33 zvířat, maketu doudlebského zámku a další stavby. Výjimečnost souboru je v zasazení figurek do reálného prostředí. Celý komplex se rozkládá na ploše 250 x 285 cm a je vysoký 110 cm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.