Berdychová: Digitalizace muzejních sbírek bude jednodušší a kvalitnější

18.11.2022 6:37 | Tisková zpráva

Muzeum východních Čech v Hradci Králové ve spolupráci s Královéhradeckým krajem připravují výraznou modernizaci vybavení pro digitalizaci a dokumentaci sbírkových předmětů v celém regionu.

Berdychová: Digitalizace muzejních sbírek bude jednodušší a kvalitnější
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Na financování by se měl podílet také Národní plán obnovy. Nové vybavení získá i vznikající Digitalizační centrum Královéhradeckého kraje pro oblast muzejnictví.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

„Cílem projektu je v horizontu následujících tří let plnohodnotně vybavit všechny krajem zřizované sbírkotvorné instituce základním vybavením pro digitalizaci, jako jsou fotoaparáty nebo skenery. Současně chceme pořídit nové vybavené do nově vznikajícího Digitalizačního centra Královéhradeckého kraje pro oblast muzejnictví při Muzeu východních Čech. To bude zajišťovat úkoly, které nemohou být vykonávány v regionech. Digitalizace sbírkových předmětů pomůže v jejich evidenci i prezentaci pro veřejnost. Výrazně usnadní práci také badatelům, kteří ke kulturním statkům budou mít přístup odkudkoliv,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Muzeum připravilo tři projekty, které chce realizovat v letech 2023–2025 a jenž by stály celkem 45 milionů korun. Jejich cílem je zajistit digitální dokumentaci sbírkových předmětů ve vlastnictví kraje formou fotodokumentace, skenování (2D předměty) a fotogrammetrie (3D předměty). Rada Královéhradeckého kraje schválila podání žádosti do Národního plánu obnovy o financování těchto projektů. V případě schválení státní podpory by Královéhradecký kraj financoval 21 % plánovaných nákladů.

„Oblast digitalizace kulturního dědictví byla dosud velmi opomíjena a vybavení krajských institucí v této oblasti je minimalistické, v oblasti 3D digitalizace nulové. Projekty vznikly po dlouhodobé přípravě na základě zkušeností tuzemských i získaných v zahraničí – Estonsko, Slovensko. Vybavením zajistíme standard těchto činností na mezinárodní úrovni,“ doplnil ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce