Berdychová: Zásadně odmítám všechna nařčení z diskriminace uchazečů

13.08.2020 10:44

Vyjádření náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové ke konkurzu na pozici ředitele/ředitelky Střední školy řemeslné v Jaroměři

Berdychová: Zásadně odmítám všechna nařčení z diskriminace uchazečů
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Vážení,

dovoluji si zaslat shrnující reakci na mediální zprávy, které zástupci médií rozpoutali v posledních třech dnech a věnovali svou pozornost kauze - konkurz na pozici ředitele/ředitelky Střední školy řemeslné v Jaroměři. Dokonce si dovoluji napsat, že všechny zveřejněné informace zavánějí podivnou kampaní. Za prvé opakovaně sděluji a konstatuji, že konkurzní řízení proběhlo zcela standardně a dle pravidel stanovených příslušnou vyhláškou Ministerstva školství ČR.

Opětovně opakuji již veřejně známá a publikovaná fakta: v tomto případě nebyl v prvním kole konkurzního řízení žádný z účastníků tohoto řízení hodnotící komisí ke jmenování Radě kraje doporučen, proto následně dne 25. 5. 2020 Rada KHK rozhodla o jeho zrušení a vypsání nového konkurzu k datu 8. 6. 2020. Komisí doporučený kandidát z druhého kola byl Radou kraje dne 10. 8. 2020 do dané funkce jmenován.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí

Do obou konkurzů se přihlásila dosavadní ředitelka paní Kočišová, která v prvním řízení neuspěla a ke druhému řízení se už osobně nedostavila. Je veřejně známo, že po svém neúspěchu v prvním kole podala proti rozhodnutí stížnost. Argumentaci stížnosti nemohu označit jinak než jako pomluvu a patrně bych ji mohla úspěšně řešit i právní cestou. Toto však není můj cíl.

Jsem gestorkou školství a prvořadé je pro mne kvalitní fungování a rozvoj škol, dále naplňovat vše, co jsem jako politik slíbila občanům Královéhradeckého kraje, a to je vytváření podmínek ke zvyšování kvality výuky a přípravu studentů na takové úrovni, aby obstáli při hledání návazného studia či pracovního uplatnění využitím nabytých znalostí a dovedností, na kterých se podílí kvalitní management každé školy.

Zásadně odmítám všechna nařčení, ať už z politické či stranické diskriminace uchazečů. NIKDY neposuzuji uchazeče podle jiných kritérií, než jaká stanovují konkrétní výběrová řízení. Navíc členkou hodnotící komise druhého konkurzu byla na žádost hejtmana kraje zvolena Edita Vaňková (ČSSD). Rozhodně odmítám nařčení z věkové diskriminace uchazeče. Lze kýmkoli dohledat a sama mohu doložit, že v obdobných výběrových řízeních jsme do pozic ředitelů škol jmenovali i uchazeče pokročilejšího věku.

Nerozumím a ohrazuji se i proti mediálním vyjádřením hejtmana, ve kterých nepravdivě veřejnost informuje třeba i o tom, že jsem jím o žádosti vyřešení stížnosti paní Kočišové ombudsmana, kterou obdržel dne 24. 7. (a bez mého vědomí na ní 31. 7. odeslal odpověď), byla řádně informována a že mi byla předána. Není tomu tak. O žádosti ombudsmana jsem se dozvěděla až 11. 8. z vašich médií.

Závěrem sděluji: abych mohla na dotazy a všechna mediální prohlášení týkající se této kauzy věcně a argumentačně reagovat, a potvrdit tak regulérnost neveřejného konkurzu, očekávám, že mne se stížností i důvody svých dosavadních veřejných vyjádření hejtman, jako gestorku oblasti školství a osobu, jíž se stížnost týká, seznámí standardní a kolegiální cestou.

Hradec Králové 12. 8. 2020

Martina Berdychová

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…