Berg (SZ): Ministr Jurečka plánuje, že za čtyři vodní díla zaplatí přes 20 miliard

15.08.2016 18:16

Reakce zelených na plány MZe na boj se suchem

Berg (SZ): Ministr Jurečka plánuje, že za čtyři vodní díla zaplatí přes 20 miliard
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

“Ministr zemědělství Jurečka tvrdí, že chystané vodní nádrže jsou jen “střípek na konci” a že ostatní opatření pro boj proti suchu jsou mnohem důležitější. Přesto plánuje, že za čtyři velká vodní díla na Bruntálsku, na Rychnovsku, na Přerovsku a na Valašsku zaplatí přes 20 miliard korun. To je nepoměrně více, než kolik dává právě na ta důležitější opatření pro zadržení vody v krajině,” uvedl místopředseda SZ Michal Berg.

“Při stavbách vodních nádrží přitom platí,” dodává Michal Berg, “že čím menší je rozloha, tím rychleji je možné stavět. Od doby, kdy vláda rozhodla o stavbě přehrady Nové Heřminovy, už uplynulo přes osm let. Mezitím se v ČR vybudovalo roztroušeně mnoho menších, zato účinnějších vodních prvků v krajině, které Heřminovy svou rozlohou v součtu předčí.”

“Problémem vodních děl není ani tak zničení biotopů, jako spíš plýtvání financemi. Za cenu jedné přehrady bychom mohli vybudovat tisíce jednohektarových vodních nádrží. Navíc menší nádrže mohou být rozmístěny po celém území krajů. V současnosti mají přehrady tři zásadní nevýhody - jsou drahé, řeší jen malou část krajiny a jejich realizace, včetně příprav a stavby, je časově náročná. Proto by mělo ministerstvo zemědělství přehodnotit svůj plán a zamyslet se nad tím, zda neinvestovat do menších opatření. K vybudování malé vodní nádrže stačí tři roky,” konstatoval krajinář a ekolog Vilém Jurek (SZ).

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…