Berg (SZ): Nesouhlasíme s vyloučením veřejnosti z rozhodování o kácení stromů během staveb

08.02.2017 16:20

Komentář místopředsedy Zelených Michala Berga, člena odborného týmu pro stínování vlády, ke snaze vlády usnadnit v novele stavebního zákona kácení stromů a vyloučit z rozhodování o něm veřejnost.

Berg (SZ): Nesouhlasíme s vyloučením veřejnosti z rozhodování o kácení stromů během staveb
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Vláda se snaží házet klacky pod nohy všem lidem, kteří chrání zeleň ve svém okolí. V novele stavebního zákona chce usnadnit kácení stromů kvůli velkým stavbám. S tímto omezením práv spolků na ochranu zeleně v novele stavebního zákona rozhodně nesouhlasíme.

O kácení stromů kvůli stavbám mají úřady podle novely stavebního zákona rozhodovat bez připomínek veřejnosti. O novele dnes jednalo hned několik sněmovních výborů. Zatímco nyní se při kácení rozhoduje za účasti místních spolků, které chrání zeleň v desítkách měst v Česku, nově mají úřady začít vydávat pouze závazné stanovisko bez účasti veřejnosti. Toto stanovisko bude možné napadnout až při odvolání celého územního řízení, což je obrovská komplikace. Jde přitom o jasnou snahu vyloučit veřejnost z rozhodování o kácení stromů během staveb.

Lidé se o kácení stromů v sousedství zajímají. Naučili se kvůli tomu hlásit do správních řízení, kde často probíhá i veřejná obchůzka v místech kácení. Spolky se často s investory dohodnou na náhradní výsadbě nebo doporučí takové řešení, které je kompromisem mezi stavbou a zachováním alespoň některých stromů. Nové řešení nejenže tyto možnosti veřejnosti omezí, ale protože bude častěji docházet k odvolání, tak v konečném důsledku celé řízení ještě mnohem více prodlouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…