Berg (Zelení): Na konferenci zaznělo mnoho pozitivních věcí, ale taky absurdní a lživá slova Andreje Babiše

02.11.2021 11:06 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k dění na klimatické konferenci COP26 v Glasgow a k vystoupení Andreje Babiše

Berg (Zelení): Na konferenci zaznělo mnoho pozitivních věcí, ale taky absurdní a lživá slova Andreje Babiše
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Včera na konferenci zaznělo mnoho pozitivních věcí, které dávají naději, že se s klimatem bude dařit něco dělat. A taky absurdní a v některých částech lživá slova Andreje Babiše.

Kromě toho, že Babiš využil setkání na nejvyšší úrovni k tomu, aby lacině a z pomačkaného papíru čteného "projevu" strhal všechny návrhy na řešení klimatické krize a některé z nich doslova označil za nebezpečné, při svých vyjádření také nemluvil pravdu.

Prohlásil, že Čína začne snižovat emise až někdy v roce 2060. To je ale úplně mimo, Čína chce mít v tom roce emise na nule. (net zero, tedy vypouštět jen tolik skleníkových plynů, co dokáže země zachytit).

Spolu s oznámením dalších plánů je totiž aktuálně již 80 % světových emisí směřuje k uhlíkové neutralitě. Babiš se dlouhodobě vymlouvá na to, že jiné země, zejména velmi znečišťovatelé jako USA nebo Čína, “nic nedělají” a snahy EU jsou proto “sebevražedné”.

Jak ukazuje aktuální přehled 10 největších uhlí spalujících zemí, všechny mají již stanoven termín dosažení neutrality. Se všemi výhradami k jejich plánům i konkrétním krokům, které k nim mají vést, argument že “zbytek světa” nedělá nic je už dávno mimo realitu.

Naopak, je to Babiš a jeho vláda, která má máslo na hlavě. Pokud bychom v Česku snižovali emise tempem, které jsme zaznamenali za poslední roky u nás, dosáhli bychom neutrality někdy v roce 2084.

Tedy později, než v roce 2070, což je termín, který dnes oznámil premiér Indie Módí. Ten překvapivě potvrdil, že Indie se stane další ekonomikou, která si stanoví cíl konce emisí. Navíc, už do roku 2030 bude Indie polovinu elektřiny získávat z čistých zdrojů.

Cíl pro rok 2070 vyvolává otázky, zda to není pozdě. Připojení 1.4 mld lidí určitě nebude jednoduché, ale i dosažení nulových emisí až za 50 let by znamenalo, že Indie by za svou historii vypustila celkově méně emisí než mnoho jiných zemí, včetně Číny.

Kromě toho se dnes do klubu zemí s nulovou čistou spotřebou poprvé zapojil i Vietnam, který oznámil cíl nulové čisté spotřeby do roku 2050.

Velkou pozornost zaznamenal silný výstup generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese. “Naše závislost na fosilních palivech žene lidstvo na okraj," varoval Guterres. "Stojíme před těžkou volbou: Buď ji zastavíme my - nebo ona zastaví nás. Je čas říci: dost. Dost brutálního ničení biologické rozmanitosti. Dost bylo zabíjení se uhlíkem. Dost toho, že se k přírodě chováme jako k záchodu. Dost bylo vypalování, vrtání a těžby. Kopeme si vlastní hroby."

Projev přinesl připomínku, že přes všechny pozitivní signály a sliby dnešních světových lídrů je třeba udělat ještě obrovské množství práce, má-li summit v Glasgow znamenat zásadní změnu v celosvětovém úsilí o dekarbonizaci.

Jedno je však jisté: kritika, kterou na úsilí o řešení změn klimatu přednesl v Glasgow Andrej Babiš, byla úplně mimo a dělala Česku ostudu. A je velkým varováním pro nastupujícího premiéra Fialu, aby se v tématu klimatu velmi rychle zorientoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…