Berg (Zelení): Zelení vstupují do úplně nové éry

02.02.2020 14:09

Zelené nově povede spolupředsednická dvojice Magdalena Davis a Michal Berg. Byli zvoleni minulou sobotu na sjezdu v Ústí nad Labem.

Berg (Zelení): Zelení vstupují do úplně nové éry
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

„Zelení vstupují do úplně nové éry, lidé mohou zapomenout na vše, co o nich ví. Našim cílem je, aby volby v roce 2021 byly o nejdůležitějším tématu současnosti, tedy o klimatické krizi,“ říká Michal Berg.

„Oba máme zkušenosti ze zahraničí a chceme navázat na úspěchy zelené politiky jinde v Evropě. Po tématech týkajících se klimatu a životního prostředí je ve společnosti obrovská poptávka a jiné politické strany ji rozhodně nemají jako nejvyšší prioritu. To mají pouze Zelení,“ dodává Magdalena Davis.

„Gratuluji nově zvolené dvojici. Myslím, že vytvoří skvělý tým a věřím, že se pod jejich vedením čeští Zelení připojí k dalším úspěšným zeleným stranám v Evropě. Budou mít plnou podporu celé evropské zelené rodiny,“ pogratuloval zvolené dvojici spolupředseda Evropských zelených Thomas Waitz, který je na sjezdu přítomen.

Sjezd pokračoval volbou místopředsedů a místopředsedkyň a řadových členů předsednictva. Následující den, v neděli, byly zvoleny místopředsedkyně Anna Gümplová a Zdeňka Perglová. Řadovými členy předsednictva jsou Petr Globočník, Petr Kučera a Jiří Kulich.

Podle nového předsednictva musí být tématem sněmovních voleb v roce 2021 klimatická krize, která je nejdůležitějším problémem dneška.

„Klimatická krize bude tématem příštích voleb i proto, že to je téma, které nejvíce pálí mladé lidi. Jedná se totiž zejména o jejich budoucnost. Já chci být v předsednictvu spojkou s touto generací,“ uvedla Anna Gümplová.

„Řešení klimatické krize, která Zelení přináší, jsou spravedlivá pro všechny. Nesmíme totiž zapomínat na to, že nejvíce případné hluboké změny pocítí znevýhodněné skupiny občanů a občanek,“ dodala Zdeňka Perglová.

Na Sjezdu se Zelení shodli, že klimatická krize dopadá zejména na regiony a Vláda ČR pro její řešení nedělá téměř nic. Pro regiony je to přitom příležitost na jejich transformaci a modernizaci. Šanci na změnu vidí Zelení již v nadcházejících krajských volbách.

Magdalena Davis je starostkou středočeského města Mníšek pod Brdy. Profesí je bioložka a doposud byla 1. místopředsedkyní strany. Byla zvolena 115 hlasy z 210.

Michal Berg je členem vedení Evropských zelených a zastupitelem města Vsetín. Byl zvolen 141 hlasy z 211.

Anna Gümplová je bývalá spolumluvčí Mladých zelených a členka vedení Evropských mladých zelených (Federation of Young European Greens). V systému jednoho přenosného hlasu obdržela 90 prvních hlasů, 143 při zvolení.

Zdeňka Perglová je profesí manažerka a členka stávajícího předsednictva strany. V systému jednoho přenosného hlasu obdržela 36 prvních hlasů, 103 při zvolení.

Petr Globočník je zastupitel města Litvínov a sociální pracovník ve vyloučených lokalitách. V systému jednoho přenosného hlasu obdržel 19 prvních hlasů, 93 při zvolení.

Petr Kučera je zastupitel MČ Praha 1, výzkumník a datový analytik. V systému jednoho přenosného hlasu obdržel 8 prvních hlasů, 69 při zvolení.

Jiří Kulich je ředitel střediska ekologické výchovy a místopředseda vědecké rady KRNAP. V systému jednoho přenosného hlasu obdržel 11 prvních hlasů, 44 při zvolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.