Berkovcová (ANO): Bylo by asi bláhové si myslet, že by koalice podpořila návrh opozice

30.11.2022 19:57

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 30. listopadu 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023

Berkovcová (ANO): Bylo by asi bláhové si myslet, že by koalice podpořila návrh opozice
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jana Berkovcová

Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Já jsem podala spolu s kolegyní Balaštíkovou dva pozměňovací návrhy ke kapitole Ministerstva školství. Ten první pozměňovací návrh pod číslem 1498 požaduje zvýšení mzdových prostředků o 4 miliardy korun na platy pedagogů, které by zpomalily propad platů na úroveň roku 2019, kdy činily platy učitelů 116 % průměrné mzdy v České republice. Loni to pak bylo 126 %. Pokud tento pozměňovací návrh neprojde, což je dost pravděpodobné coby návrh opozice, platy učitelů se propadnou o čtyři roky zpět. Přestože vláda deklarovala ve svém programovém prohlášení, že /cituji/ "udržíme platy učitelů na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy". A teď dopustí propad na 116 %.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Dovolím si ocitovat i proklamaci z facebooku Petra Fialy z 5. listopadu 2019, kdy se tehdy schvaloval státní rozpočet na rok 2020. Tehdy to byla ještě opoziční proklamace. Cituji: "Požadujeme zvýšení platů učitelů na 150 % průměrné mzdy. Učitelé potřebují skutečné peníze. Za prázdné sliby Andreje Babiše si nic nekoupí." Slyšeli jste dobře. Sto padesát procent? To vážně? Nejste schopni dotáhnout platy ani na 130 % průměrné hrubé mzdy, ani je udržet na 120 procentech.

Pokud nechceme propad platů učitelů o čtyři roky zpět, žádám, podpořme tento pozměňovací návrh, který platy učitelů navýší.

A teď k mému druhému pozměňovacímu návrhu pod číslem 1499, který požaduje navýšit kapitolu v regionálním školství o 1,1 miliardy korun, chybějící na personální zajištění asistentů pedagoga. V oblasti mzdových prostředků totiž není zabezpečen nárůst personálních podpůrných opatření v přepočtu zhruba 2216 zaměstnanců, tedy asistentů pedagoga. Že se jedná o skutečně naléhavý problém, dokazuje fakt, že naprosto stejný pozměňovací podala pětice koaličních poslanců, a to včetně stejné částky. Jenom o dva týdny později, než jsem jej podala já. My s kolegyni Balaštíkovou jsme vložili tento návrh do systému 1. listopadu, koaliční poslanci jej vložili o dva týdny později, 15. listopadu.

Bylo by asi bláhové si myslet, že by koalice podpořila návrh opozice, byť by byl seberozumnější. Nesouhlasili jste ani se společným podáním návrhu, a tak si odhlasujete svůj, který požaduje totéž. Pozitivní na tom je, že školy snad nakonec přece jenom ty peníze na asistenta pedagoga dostanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…