Berkovcová (ANO): V návrhu chybí finance na zajištění asistentů pedagoga

17.11.2022 1:03

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu

Berkovcová (ANO): V návrhu chybí finance na zajištění asistentů pedagoga
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jana Berkovcová

Dobré odpoledne, vážené dámy a vážení pánové.

Ráda bych vám představila své dva pozměňovací návrhy, kterými se mění vládní návrh zákona o státním rozpočtu v kapitole 333 Ministerstva školství takto: Ve specifickém ukazateli výdaje regionálního školství a přímo řízených organizací se výdaje zvyšují o částku 4 miliardy 300 milionů korun. V kapitole 398 - Všeobecná pokladní správa ve specifickém ukazateli vládní rozpočtová rezerva dochází ke snížení o částku 4 miliardy 300 milionů korun.

Vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2023 sice počítá s růstem platů učitelů a dalších pedagogických pracovníků o 4 %, toto zvýšení se jeví ale jako naprosto nedostačující, jednak ve srovnání s výrazně vyšším plánovaným nárůstem platů policistů nebo vojáků a také vzhledem k aktuální výši inflace, která je kolem 17 %. Nominální platy učitelů sice vzrostou, ale reálné platy výrazně poklesnou.

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že zachová úroveň platů pedagogických pracovníků na 130 procentech průměrné mzdy v České republice. Zatímco v roce 2021 činily platy pedagogů 119 procent průměrné mzdy v České republice, v roce 2023 to má být jen 110 procent. Platy pedagogických pracovníků se tak vrátí o čtyři roky zpátky na úroveň roku 2019. Obdobně v roce 2021 činily platy učitelů 126 procent průměrné mzdy v České republice, zatímco v roce 2023 to má být pouhých 117 procent. A tento pozměňovací návrh je zadán v systému pod číslem 1498.

Druhý pozměňovací návrh pod číslem 1499 mění vládní návrh zákona o státním rozpočtu v kapitole 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy takto. Ve specifickém ukazateli Výdaje regionálního školství a přímo řízených organizací se výdaje zvyšují o částku 1 miliarda 100 milionů korun a v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa ve specifickém ukazateli Vládní rozpočtová rezerva dochází ke snížení o částku 1 miliarda 100 milionů korun.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Ve vládním návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok chybí totiž finance na zajištění podpůrných opatření, především personální zajištění asistentů pedagoga ve výši 1,1 miliardy korun pro veřejné mateřské, základní a střední školy. Přepočteno na plné úvazky se jedná o 2216 pracovníků.

Cituji z materiálu Ministerstva školství k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu, kde se uvádí: V oblasti mzdových prostředků není zabezpečen skutečný nárůst personálních podpůrných opatření, zejména asistentů pedagoga, to je nově doporučených a poskytovaných podpůrných opatření, od ledna 2022, a to ve výši 1 miliardy 111 milionů korun včetně odpovídajícího počtu zaměstnanců ve výši 2216 podle stavu vykázaných podpůrných opatření k 1. říjnu 2022.

Asistent pedagoga je výraznou pomocí učitelům, kteří vyučují žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Pokud by je školy nemohly zaměstnat, výrazně to sníží kvalitu vzdělávání všech žáků ve třídě. Učitel totiž zůstane na žáky ve třídě sám a nebude se tak moci věnovat individuálně všem žákům. V zahraničí je počet asistentů výrazně vyšší než v České republice a nedává tudíž smysl tento počet nějak snižovat.

Navrhované položky rozpočtové kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa nebyly v předchozích rozpočtových rocích opakovaně vyčerpány, jeví se tudíž jako vhodné k použití ve prospěch školství. Finance, investované do vzdělávání mají totiž velmi vysokou návratnost, i když v delším časovém horizontu než činí jedno volební období.

Děkuji a budu ráda za podporu těchto dvou pozměňovacích návrhů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce