Bernášek (ČSSD): Mezinárodní soutěž inspiruje žáky při výběru oboru

23.09.2017 21:29

Šedesát mladých stavařů a řemeslníků z devatenácti odborných škol a učilišť z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska přímo na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě, pod širým nebem, stavělo skutečné zdi a v nich koupelnu s rozvody vody a odpadu, kterou obložili obkladačkami a vybavili sanitární keramikou. Děti, vycházející základní školu, zde mohly získat inspiraci pro své budoucí povolání. Na místě se prezentovaly stavební školy a rodiče se mohli poradit o výběru vhodného učebního oboru pro své děti.

Bernášek (ČSSD): Mezinárodní soutěž inspiruje žáky při výběru oboru
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Bohumil Bernášek (ČSSD)

„Pardubický kraj dlouhodobě pořádá akce, kterými propaguje řemeslné učební obory. Zde je nutné v prvé řadě vyzdvihnout sérii akcí s názvem TECHNOhrátky, k významným akcím patří také právě probíhající mezinárodní soutěž v řemeslných dovednostech určená pro žáky odborných škol zaměřených na stavebnictví. Její jedinečnost spatřuji v tom, že se žáci pod dohledem odborníků seznamují s nejmodernějšími technologiemi a stavebními materiály. Také doufáme, že tato soutěž bude inspirovat žáky základních škol při výběru oboru vzdělání na některé z našich středních odborných škol,“ řekl radní Pardubického kraje pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Soutěž pod širým nebem: Přemysl Otakar II. by se nestačil divit

„Na soutěžních pracovištích budou dvoučlenné týmy žáků řešit zadané úkoly a z nich plynoucí problémy jako na reálné stavbě. Budou se tady míhat zedníci, obkladači, instalatéři, montéři suchých staveb a truhláři,“ uvedla Lenka Ulrychová z pořádající společnosti Erudio CZ. Dodala, že soutěžící musí ukázat, že umějí pracovat v týmu, dokáží se domluvit a spolupracovat, protože většina oborů na sebe navazuje. „Opravdová simulace koupelny vždy návštěvníky baví a navíc si zde mohou i leccos vyzkoušet,“ dodává její kolega Hynek Míka.

Soutěž Řemeslo/Skill je jedinečná v celé České republice svou zajímavou koncepcí, časovým záběrem i náročností soutěžních zadání. Nejprve vyzdili zedníci soutěžní stavby ze dvou různých materiálů a do nich následně nastoupili montéři suchých staveb, kteří se při práci střídali s instalatéry. Na dalších stavbách plnili soutěžní zadání obkladači a obkládali koupelnu. Truhláři ve dvojici pracovali na zhotovení dětské „rostoucí“ židličky. Soutěžící pracovali s nejmodernějšími materiály a technologiemi, používanými ve svém oboru. Porotci z řad sponzorů a profesních partnerů – Cechu suché výstavby ČR, Cechu obkladačů ČR a Svazu podnikatelů ve stavebnictví – dohlíželi nad celým průběhem soutěže.

Spolupořadateli soutěže jsou Pardubický kraj, Visegrádský fond, Město Vysoké Mýto, Erudio CZ a zdejší Vyšší odborná škola stavební a střední škola stavební Vysoké Mýto, jejíž ředitel Pavel Vacek vnímá, že studenti získají větší sebevědomí: „Vždycky mě potěší, že si ti kluci uvědomí, že se v mezinárodní soutěži neztratí. Předvedou, co umějí a druzí je povzbuzují, obdivují i pozitivně hodnotí. A chválí je autority ze světa stavebnictví, gratulují jim a ceny předávají odborníci. Budoucí řemeslníci si uvědomí, že jsou šikovní a že řemeslo, kterému se učí, k něčemu je. Zkrátka si „nakopnou“ sebevědomí.“ Pavel Vacek dodal, že největším přínosem soutěže je skutečnost, že studenti umějí pracovat s materiály používanými zeměmi napříč Evropou, a proto bez problémů najdou uplatnění i za hranicemi České republiky.

Děti vycházející základní školu získaly inspiraci a kontakty na dobrou odbornou školu

Organizátoři pozvali do Vysokého Mýta základní školy z Pardubického kraje. „Děti se zde mohou nechat inspirovat řemeslem a také si vybrat, kde se mu můžou naučit. Důležitou součástí „Stavařského svátku“ bude totiž tradiční prezentace všech středních škol a učilišť Pardubického kraje se stavebním zaměřením a konkrétní nabídkou učebních a studijních oborů. Jejich odborní učitelé a žáci předvedou v širokém programu praktické ukázky řemesel,“ uvedla Lenka Ulrychová.

Odborníci ze stavebních profesí radili s volbou vhodné technologie při stavbě domu či bytu

Dospělí – ať už s dětmi, či bez nich - si mohli ujasnit své „stavební“ plány. Na místě dostali cenné rady od odborníků z nejrůznějších firem k problematikám jak zateplit dům, jak zařídit a vybavit koupelnu a WC a dalším. Nebo mohli ukázat plány svého budoucího domku či bytu a na místě probrat vše potřebné. „Návštěvníci mohou přímo se zástupci firem konzultovat své představy ohledně použití moderních stavebních systémů, technologií i zařizovacích prvků při stavbě a rekonstrukci bytu nebo domu, montáži sádrokartonů, zateplovacích systémů, interiérových úprav, rozvodů vody a odpadu, instalace sanitární keramiky, vodovodních baterií, použití moderních velkoformátových obkladů a dlažeb včetně výběru módních barev a dalších designových prvků v koupelnách,“ vyjmenoval Hynek Míka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…