Bezák (ANeO): Díky našim osvoboditelům! Zemřeli, abychom mohli žít. Čest jejich památce

08.05.2014 11:50

Během osvobozování Československa padlo 97.325 vojáků Rudé armády, 12.742 Rumunů, 6.516 Čechoslováků, 474 Francouzů, 279 Američanů, 268 Britů, 91 Poláků, 44 Holanďanů, 34 Jihoslovanů, 17 Bulharů a 10 Belgičanů, tzn. že vyhaslo 117800 lidských životů.

Bezák (ANeO): Díky našim osvoboditelům! Zemřeli, abychom mohli žít. Čest jejich památce
Foto: Filip Jandourek
Popisek: U budovy Českeho rozhlasu si pamětníci a politici připomenuli 67. výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

Tyto oficiální údaje má k dispozici naše ministerstvo obrany. Více než 82% lidských životů obětovali vojáci z Východu. Mějme to na paměti a nepřipusťme další válku na evropském kontinentu. Mějme na paměti i to, že v roce 1938 naši demokratickou vlast zradily demokratické země Velká Británie a Francie spolu s fašistickou Itálii a nechaly nás na pospas fašistickému Německu.

Nedopusťme, aby na Ukrajině byl tolerován fašismus Pravého sektoru a aby civilisté na jihovýchodě Ukrajiny museli čelit trestné výpravě ukrajinské armády. Doufám, že z tohoto zločinu proti lidskosti se bude zodpovídat ukrajinský dočasný prezident Turčynov před Haagským soudním tribunálem stejně jako před 15 lety srbský Miloševič. Masakr proruských občanů v Oděse musí být spravedlivě potrestán a násilí na Ukrajině neprodleně zastaveno. Vyzývám obě znepřátelené strany k zastavení vzájemných bojů a k jednání u kulatého stolu za účasti USA, EU, Ruska a Číny tak, aby bylo dosaženo Mezinárodní mírové smlouvy o decentralizaci a neutralitě jednotného státu Ukrajina.

Otázku Krymu je třeba řešit rovněž smírně tak, že za to, že bude i nadále a trvale ruský musí Rusko odpustit zadlužené Ukrajině dluh za odebraný plyn od ruského Gazpromu. Je třeba obnovit přátelské vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem a respektovat vůli ukrajinského lidu v referendu, zda chce, aby byla Ukrajina součástí EU nebo Euroasijské unie. Jedině svobodné demokratické parlamentní volby, přímá demokracie,  referendum a vzájemná diplomatická jednání mohou vyřešit ukrajinskou krizi a nikoliv válka. VÁLKA JE VŮL!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Bezák - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.