Bezák (ANeO): Dočasná ukrajinská vládo, neprodleně zastav krveprolití

03.05.2014 9:41

To, co se děje na Ukrajině je už občanská válka. Dočasný pololegitimní ukrajinský prezident Turčynov nezvládá situaci na jihovýchodě země. Problém řeší násilím a střelbou do ukrajinských rusky mluvících občanů - to je v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Bezák (ANeO): Dočasná ukrajinská vládo, neprodleně zastav krveprolití
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Občané jihovýchodu Ukrajiny mají právo na sebeurčení, v případě, že jsou pošlapávána jejich základní lidská práva. Nejzákladnějším lidským právem je právo na život. A dnes toto právo u ruskojazyčných ukrajinských civilistů pošlapává ukrajinská armáda a dočasná vláda i fašizoidní Pravý sektor! Kromě prvotního zákazu ruského jazyka nyní se dopouští vláda fašizoidních pučistů z Kyjeva genocidy ruskojazyčného obyvatelstva na jihovýchodě země jen proto, že tito občané Ukrajiny nesouhlasí s násilným uchopením moci prozápadních účastníků Majdanu a zároveň se dožadují rozsáhlé autonomie v rámci Ukrajiny. Dočasnou ukrajinskou vládu nenapadlo nic lepšího, než vyslat do vzbouřených oblastí trestnou vojenskou výpravu, což je zločin proti lidskosti, protože v násilných operacích hynou desítky možná stovky civilistů. Hanebné je i to, že podle nepotvrzených zpráv, členové Pravého sektoru v Oděse - místě nepokojů - podpálili stan tzv. proruských " titušek ", následkem čehož uhořelo několik proruských občanů Oděsy. V tomto městě po násilnostech mezi proukrajinskými a proruskými radikály zahynulo údajně více než 40 osob a jsou stovky zraněných. Násilí na civilistech a proruských ozbrojencích se dopouští pravidelná ukrajinská armáda a polovojenské jednotky Pravého sektoru i na východě Ukrajiny v městech Slavjansk, Luhansk, Doněck atd.

Vyzývám tímto českou vládu a konkrétně ministra zahraničí pana Zaorálka, aby neprodleně si k sobě "na kobereček" pozval velvyslance Ukrajiny a vyzval jeho a jeho prostřednictvím úřadujícího prezidenta Turčynova a úřadujícího premiéra Jaceňuka, aby dodržovali lidská práva ruskojazyčných občanů Ukrajiny a upustili od vojenského násilí na nich a začali s představiteli ruskojazyčného obyvatelstva jednat o rozsáhlé autonomii v rámci Ukrajiny u jednacího stolu. Jediné racionální řešení současné ukrajinské krize musí vzejít z Ukrajiny tím, že znesvářené strany obyvatel Západu a Jihovýchodu Ukrajiny začnou diplomaticky jednat o budoucnosti Ukrajiny. Trestné vojenské výpravy, násilí na civilním obyvatelstvu a prolévání jeho krve k úspěchu nevede!

Včera jsem měl možnost večer v televizi na ČT 24 sledovat diskuzi mezi ministrem zahraničí Zaorálkem a zástupcem ODS, v niž oba hovořili o lidských právech a autonomii Tibetu. S překvapením jsem sledoval bouřlivou diskuzi, která postrádala porovnání se současnou Ukrajinou, kdy v Tibetu ČÍNA občany nemasakruje tak, jak to nyní dělá dočasná ukrajinská vláda. Tady se měli občanů zastat humanisté a bojovníci za lidská práva. Jak však vyplynulo z debaty, zájem o porušování lidských práv ukrajinských občanů kyjevskou juntou nepadla ani zmínka. A přitom na Ukrajině jde o holé lidské životy!

Rovněž se musím pozastavit nad schůzkou prezidenta USA Obamy a německé kancléřky Merkelové v Bílém domě. O jaké poválečné změně politické mapy Evropy, zaviněné Ruskem, kancléřka hovořila? Měla snad na mysli Krym,  který po 2.světové válce byl součástí Ruské federace a stal jí opět? Nebo snad chce tak odlákat pozornost veřejnosti od toho, že tím, kdo mění poválečnou politickou mapu Evropy jsou USA a EU, když se snaží proniknout až na hranice současné Ruské federace ekonomicky i vojensky???

Závěrem vyzývám i prezidenta ČR Miloše Zemana, aby se telefonicky spojil s úřadujícím prezidentem Turčynovem a vyjádřil znepokojení nad zbytečným proléváním krve ukrajinských rusky hovořících občanů po střetu s ukrajinskou armádou. Je třeba vyzvat pana Turčynova k respektování LZPS a zároveň k neprodlenému zastavení trestných operací ukrajinské armády a k zahájení dialogu s ruskojazyčnou částí ukrajinské populace Ukrajiny.

Pokud prezident ČR a vláda ČR nebudou promptně reagovat na násilí, páchaném na civilistech na jihovýchodní Ukrajině, stanou se spolupachateli genocidy tohoto obyvatelstva!

Občanský nezávislý kandidát č.6 za ANEO Jiří Bezák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Bezák - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu