Bezděk (ANO): Záchranáři dostali peníze, které jim pomohou s přípravou na mimořádné události

04.03.2019 18:29

Ministerstvo zdravotnictví poskytlo Středočeskému kraji, jako zřizovateli Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje (ZZS SK), první splátku neinvestiční účelové dotace, kterou budou moci záchranáři využít na úhradu nákladů u činností souvisejících se zajištěním jejich připravenosti na mimořádné události a krizové situace. Zapojení této finanční částky do rozpočtu kraje schválili radní na svém dnešním jednání.

Bezděk (ANO): Záchranáři dostali peníze, které jim pomohou s přípravou na mimořádné události
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Tato finanční dotace může být využita například pro přípravu a provádění taktických cvičení, nácviků školení a dalších vzdělávacích akcí vztahujících se k problematice řešení mimořádných a krizových situací. Nesmí být však použita k úhradě běžných činností záchranky,“ přiblížil možnosti využití finančního příspěvku od státu JUDr. Robert Bezděk, CSc., radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví (ANO) s tím, že vloni poskytlo ministerstvo zdravotnictví středočeské záchrance celkem 9,6 milionu korun.

Rada kraje dále schválila čtyři investiční záměry středočeské záchranky v celkové předpokládané hodnotě 5 130 000 korun, které budou nyní předloženy k získání financování z programu „Podpora rozvoje a obnovy materiálně technického vybavení pro řešení krizových situací“, jenž spravuje Ministerstvo zdravotnictví.

Jedná se o tyto záměry:

ZZS SK – osvětlovací LED technika pro řešení mimořádných událostí. Pořízením jednoho kusu osvětlovacího balonu by měly být zajištěny dostatečné světelné podmínky pro zasahující výjezdové skupiny při mimořádné události v noci nebo za snížené viditelnosti. Součástí zařízení bude vlastní osvětlovací balon, stativ a kotvící prvky. Předpokládaná cena zařízení je 100 tisíc korun.
ZZS SK – transportní technika pro zajištění přednemocniční neodkladné péče. V tomto případě jde o pořízení čtyř kusů nosítek, která budou vhodná pro sanitní vozidla RZS a RLP pro zajištění transportu a polohování osob při poskytování neodkladné nemocniční péče během mimořádných událostí. Předpokládané náklady činí 1,25 milionu korun.
ZZS SK – transportní defibrilátory. Jedná se o pořízení čtyř kusů transportních defibrilátorů vhodných pro sanitní vozidla RZS a RLP. Defibrilátory umožní okamžité hodnocení zdrojových dat z přístroje a telemetrický přenos na vzdálené pracoviště. Předpokládané náklady představují 2,08 mil. korun.
ZZS SK – zabezpečení síťové infrastruktury. Cílem tohoto záměru je zajistit zabezpečení operačních systémů na koncových (uživatelských) počítačích a serverech. Zároveň s tím i zabezpečit perimetr – klastr firewallů typu UTM (Unified Threat Management). Zabezpečení sítě zásadně přispěje ke zvýšení krizové připravenosti záchranky v oblasti kybertické bezpečnosti a zvýší kompletní ochranu síťové infrastruktury před vnějšími a vnitřními hrozbami. Předpokládané náklady jsou vyčísleny na 1,7 mil. korun.

„V případě schválení poskytnutí dotace budou všechny uvedené investiční záměry zcela hrazeny v rámci programu reprodukce majetku Ministerstva zdravotnictví,“ závěrem informoval radní JUDr. Robert Bezděk.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…