Birke (ČSSD): Revitalizace parku Starých lázní zahájena

30.03.2022 19:58

V tomto týdnu byla zahájena plánovaná obnova parku v lokalitě starých lázních v Bělovsi.

Birke (ČSSD): Revitalizace parku Starých lázní zahájena
Foto: repro Facebook
Popisek: Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Majitelem i tohoto nyní upravovaného pozemku o rozloze cca 1,2 ha se na přelomu roku stalo město Náchod, které je tak po mnoha letech vlastníkem celého tohoto území cenného pro rozvoj lázní. Více zde: zobrazit zprávu. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Zhotovitelem prací v objemu 1,3 mil. Kč (1.331.923,71 Kč včetně 21% DPH), které budou probíhat do července, je pan Jakub Hrůša, Machov.

Vlastním pracím předcházela pasportizace a zhodnocení stavu jednotlivých stromů. Celkem bylo zhodnoceno 63 stromů, mezi nimiž jsou i čtyři vzácné metasekvoje čínské, nejvíce zastoupené jsou pak javory a nechybí např. břízy, duby, smrky, jasany, olše a další. Plánované zásahy řeší jednak pokácení nebezpečných a hynoucích stromů, ale také zdravotní nebo bezpečnostní ošetření stromů ostatních. Na místě pokácených stromů, jejichž stav byl vyhodnocen jako kritický, bude provedena náhradní výsadba. Vysázeny budou čtyři břízy bělokoré, jeden javor mléčný a jasan ztepilý s obvodem kmene 12-14 cm.

„Souběžně s revitalizací se začíná zpracovávat projektová dokumentace na obnovu parku, včetně osvětlení, cestní sítě, mobiliáře atd., tak aby už letos mohla být tato II. etapa zahájena a park se podařilo co nejdříve zpřístupnit veřejnosti," uvedl místostarosta Jan Čtvrtečka.

„V průběhu letošního roku zahájíme také práce na studii lázeňských pavilonů včetně rekonstrukce stávajících budov. Tato investice by se mohla spustit již v příštím roce," upřesnil další záměry starosta Jan Birke.

Město Náchod usiluje i o obnovu prameníku Jakub včetně využívání minerální vody IDA. Areál Starých lázní chceme co nejdříve zpřístupnit, aby začal sloužit místním obyvatelům a návštěvníkům města a vytvořil tak rekreační lázeňskou osu společně s Malými lázněmi a lázeňským parkem v sousední Kudově Zdrój.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině